пʼятниця, 25 квітня 2008 07:13

Лемківській плащаниці близько 200 років

Сьогодні у церкві Василія Великого у Тернополі винесуть на поклоніння 200-річну плащаницю. Її подарував храму єпарх Тернопільсько-Зборівської Української греко-католицької церкви Василь Семенюк 12 років тому — на відкриття церкви.

— Цю плащаницю передали лемки з Німеччини, яких виселили під час операції "Вісла" 1946 року. Ніхто не знає, із якого села. Очевидно, із західної Лемківщини, бо зі східної переселяли на Україну, — розповідає настоятель храму 37-річний о. Степан Левчик.

На плащаниці на білому тлі зображений Ісус Христос у терновому вінку. Навколо — слова тропаря "Благообразний Йосип". У чотирьох кутках — євангелісти зі своїми символами.

— Вона добре збереглася. Тільки біла фарба трохи злущилася. Намальована на цупкому полотні якоюсь спеціальною технікою. Щороку виставляємо плащаницю у Страсну п"ятницю. Я помістив її під скло у рамку, щоб ніхто не торкався, — веде далі священик. — Думав віддати на реставрацію. Побоявся, щоб не зіпсувати.

Знахідку оглядав директор обласного художнього музею Ігор Дуда, 68 років.

— Точної експертизи для визначення віку плащаниці не робив. Для цього її треба просвітити ультрафіолетом. Це робиться за день-два. Але можу сказати, що плащаниця ХІХ століття, — говорить науковець.

Зараз ви читаєте новину «Лемківській плащаниці близько 200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі