Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2007 07:01

Квартири у Дніпропетровську подорожчали у півтора разу

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Жителі будинку №127 по вулиці Мандриківській у Дніпропетровську ідуть із своїми речами в готель, куди їх тимчасово поселили
Жителі будинку №127 по вулиці Мандриківській у Дніпропетровську ідуть із своїми речами в готель, куди їх тимчасово поселили

У вівторок, через два дні після вибуху побутового газу в будинку N127 по вул. Мандриківській у Дніпропетровську, кількість загиблих зросла до 16 осіб. Серед них п"ятеро дітей. Зранку 16 жовтня під завалами знайшли мертвою 13-річну Настю Куклу. Вона не жила тут — прийшла до когось у гості.

Родичі відмовляються ховати близьких, поки з-під завалів не дістануть усіх загиблих. 17-річну Владу Подерван, яка вчилася на художника, ще не поховали, бо рідні чекають, поки не знайдуть її матір Олену Гончаренко.

Із місця трагедії вивезли близько 870 т зруйнованих конструкцій будинку. Загалом вивезуть 3 тис. т уламків. Протягом дня у вівторок розбір завалів призупинили до 16.00. Боялися, що обвалиться вертикальна стіна, а з нею — четвертий під"їзд.

Поранені лежать у чотирьох міських лікарнях. Двом потерпілим ампутували ногу — 78-річній Антоніні Прокопчук і 38-річному Олегу Ярку. Ще один чоловік втратив зір. Біля міського моргу, куди привозять скалічені тіла, чергують психіатри обласної лікарні.

— Тільки до мене зверталися близько 50 людей. У них шок, вони не розуміють, що відбулося. Думаю, до нас масово почнуть звертатися днів через десять, — каже психіатр Сергій Кулішов.

Школа N76 у сусідньому дворі нагадує військовий штаб. Уроків тут не проводитимуть до понеділка. У кабінетах замість учителів працюють лікарі, представники ритуальних служб і міліціонери. Жителі під"їзду N3, який постраждав найбільше, збираються на другому поверсі школи. Серед них кілька заплаканих дівчаток. Їх по черзі водять фотографуватися на документи, бо всі папери люди втратили.

У дворі школи червоним оксамитом накрили парти. На них у рамках список загиблих. Біля запалених свічок лежать троянди, хризантеми.

У школі готуються до приїзду президента Віктора Ющенка. Вчительки згрібають вилами листя у дворі.

— Можна подумати, президенту потрібне те листя, — говорить одна із жінок.

Рятувальники знайшли сто тисяч гривень і 20 тисяч доларів

Жителі сусідніх під"їздів у будинку N127 по черзі на кілька хвилин заходять до своїх квартир. Їм дозволяють забрати найнеобхідніші речі. У квартирі N50 Валентини Тимохіної на плиті стоїть каструля з водою, на столі продукти, з яких мали приготувати суп. Жінка з двома дітьми швидко скидає на ряднину все, що вважає цінним — комп"ютер, дублянки, документи. Родичі сперечаються, чи брати книжки.

Дніпропетровці приносять до школи одяг, побутову техніку, гроші.

— Я за те, щоб допомогу видавати чеками. Нехай люди самі собі виберуть, що їм необхідно, — каже Наталя Олексієва, радник міського голови з соціальних питань.

Зараз потерпілі живуть у готелях "Дніпропетровськ", "Світанок", "Колгоспник". Деякі умовами задоволені, інші — ні. Одне подружжя поселили в різних кімнатах одного готелю.

19-річна Катя Титаренко працює офіціанткою в готелі "Дніпропетровськ", куди поселили 120 потерпілих. Дівчина боїться спати сама і лягає з матір"ю. Її вікно в будинку N60 про проспекту Перемоги виходить на зруйнований під"їзд будинку N127. Коли у суботу прогримів вибух, вона злякалася й вибігла на вулицю в самій піжамі.

— Одяг дочки привіз її хлопець, і вона одягалася буквально на зупинці, — говорить матір Каті Ніна Титаренко.

Після вибуху в місті подорожчали квартири. За трикімнатну, яка коштувала $90 тис., тепер просять у півтора разу більше.

Під час розбору конструкцій зруйнованого будинку рятувальники знайшли 99,5 тис. грн і $20 тис. Гроші задокументовані. Поки не встановлять їх власників, гривні і долари зберігатимуться в касі міського управління міліції.

Затримано посадових осіб ВАТ "Дніпрогаз". Їх підозрюють у службовому недбальстві. Порушено кримінальну справу стосовно головного інженера і його першого заступника. На кошти ВАТ "Дніпрогаз" наклали арешт.

Благодійний фонд Рината Ахметова "Розвиток України" виділив постраждалим жителям Дніпропетровська 10 млн грн. Віктор Ющенко і працівники Секретаріату президента пожертвують свою одноденну зарплатню. Це складе близько 160 тис. грн.

Учора поховали трьох жертв вибуху газу 13 жовтня: Світлану Єгорову, 20 років, Олександру Іщенко, 15 років, і 23-річного Сергія Клейменова.

Зараз ви читаєте новину «Квартири у Дніпропетровську подорожчали у півтора разу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути