четвер, 06 серпня 2020 07:05

Країну поділили на карантинні зони

Автор: НОВИНИ_SUSPILNE.MEDIA
  Люди чекають на потяги на залізничному вокзалі в Тернополі. Із 3 серпня тут скасували зупинки на станції, бо місто опинилося в червоній карантинній зоні. Того дня шість поїздів зупинялися попри заборону
Люди чекають на потяги на залізничному вокзалі в Тернополі. Із 3 серпня тут скасували зупинки на станції, бо місто опинилося в червоній карантинній зоні. Того дня шість поїздів зупинялися попри заборону

Від 3 серпня в Україні діє поділ на зелену, жовту, помаранчеву й червону карантинні зони. Визначали за рівнем захворювання на коронавірус.

Жовта зона — попереджувальна, в помаранчевій заборонили роботу хостелів, туристичних баз і масові заходи. Найжорсткіші обмеження — у червоній зоні. Там зупинили роботу громадського транспорту, закрили всі навчальні заклади, розважальні центри, ресторани й кафе.

— Із червоної зони можна вийти, якщо п'ять днів поспіль область відповідатиме вимогам національних показників, — каже головний санітарний лікар 40-річний Віктор Ляшко.

На визначення зони регіону впливають заповненість ліжок у медзакладах, кількість тестувань на коронавірусну інфекцію, коефіцієнт виявлених хворих і динаміка зараження.

До зеленої зони потрапила більшість областей. Там лишили масковий режим. У жовтій опинилися 40 регіонів, у помаранчевій — 10. У червоній зоні — Луцьк, Тернопіль і Кіцманський район Чернівецької області. Керівники перших двох міст відмовилися повертати суворий карантин.

— Якщо центральна влада хоче працювати за законом, нехай оголошує надзвичайний стан. І лише тоді зупиняє транспорт, закриває заклади та ухвалює інші обмеження. Ми не будемо залишати людей без роботи і грошей, — каже радник луцького мера Ігор Поліщук, 32 роки.

Такої ж думки міський голова Тернополя Сергій Надал, 45 років. На позачерговій сесії міськради депутати одноголосно вирішили карантин у місті не посилювати.

У ніч на 3 серпня пасажири поїзда №109 Херсон — Львів змусили машиніста зупинитися на станції "Тернопіль", попри карантинні обмеження. Погрожували зірвати стоп-кран, якщо не послухає.

— Людей попередили, щойно інструкції отримали працівники залізниці. Пасажири мали зійти на суміжних станціях, — розповідає начальник вокзалу 42-річний Ігор Петрик.

Врешті потяг зупинився в Тернополі о 6:28. На перон вийшли 85 пасажирів. Зокрема, 35 дітей із церебральним паралічем, які повернулися з відпочинку.

5 серпня уряд мав вирішити, чи скасовувати обмеження на зупинку потягів у червоній зоні. На час друку газети питання ще не розглянули.

Також із 3 серпня змінилися правила перетину кордону. Прибулі з країн зеленої зони мають надати страховий поліс. Ті, хто їдуть із країн червоної зони — поліс та відбути 14-денну самоізоляцію.

Зараз ви читаєте новину «Країну поділили на карантинні зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі