субота, 22 вересня 2007 07:02

Козаки побилися з "Беркутом" біля Катерини ІІ

У п"ятницю в центрі Одеси біля пам"ятника Катерині II місцеві козаки побилися з бійцями спецпідрозділу "Беркут".

— Вони хотіли вкотре оголосити протест проти відкриття пам"ятника російській цариці, яка, за їхніми словами, знищила Гетьманську державу й запорізьке козацтво, — кажуть у центральному районному відділі міліції. — Близько трьохсот представників зібралися на Приморському бульварі. Там були козаки з Харківщини, Полтавщини, Тернопільщини.

На підході до пам"ятника на колону козаків чекали посилені наряди міліції. Катерину ІІ відгородили металевими парапетами. Коли протестанти знесли перший ряд огорожі, почалася колотнеча. Під час зіткнення міліція затримала козацького духівника отця Анатолія.

Раніше чорноморські козаки встановили палатки біля пам"ятника та збирали підписи одеситів проти встановлення монументу. Коли це не допомогло, вирішили вдатися до радикальніших дій.

Скульптуру встановили 31 серпня як частину композиції "Засновникам Одеси". Відкрити монумент мають у жовтні. Зараз він накритий прапором Одеси й охороняється міліцією.

Президент Віктор Ющенко планує 22 вересня приїхати до Одеси на відкриття Одеського театру опери і балету.

— Тільки прохання не відкривати пам"ятників Петру I або кому там наступному. Давайте шанувати свою історію, давайте пишатися тим, що ми українці, — каже Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Козаки побилися з "Беркутом" біля Катерини ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі