четвер, 18 листопада 2010 10:32

Ковш екскаватора пройшовся за 15 сантиметрів від восьми гранат

Автор: фото: Аріна Кантоністова
  Рятувальники у вівторок працюють на вулиці Яблуневій у райцентрі Липовець
Рятувальники у вівторок працюють на вулиці Яблуневій у райцентрі Липовець

У райцентрі Липовець на Вінниччині знайшли братську могилу загиблих солдат та склад боєприпасів — півтисячі патронів та вісім протитанкових гранат. 15 листопада на вул. Вінницька та Яблунева рили централізовану траншею для проведення водогону. Зупинилися біля паркану будинку Володимира Бурячка.

— Спочатку помітили, що із землі стирчить людська кістка. Здається, від ноги. Люди злякалися, що натрапили на кримінал. Бо тіло могло бути когось із жертв вбивства, — розповідає Володимир Михайленко, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Липовецького району. — Почали рити глибше, вже лопатою. Земля там рихла, чорнозем. Як бачать, поряд патрони, 35 штук. Такі використовували наші вояки. У німецьких військ були залізні, які швидко іржавіють. Найбільшим шоком стала протитанкова граната. Уявляєте, ковш екскаватора пройшовся біля неї за 15 сантиметрів.

Її вибуховий радіус дії сягає 500 м. Зброя знаходилася на глибині близько метра в зоні понад 15 приватних домівок.

— Якби зірвалася, можна лише здогадуватися про наслідки. Проте, якби спрацювала у землі, її дія не була б такою небезпечною, — додає Володимир Миколайович.

Наступного дня продовжили обстеження. Виявили ще сім гранат та понад 400 патронів.

— Знайшли рештки ще п'яти людей. Тіла були розкидані хаотично на території 2 на 3 метри. Поряд дві саперські лопати. Документів нема. Люди були взуті у чоботи з металевими набійками. Припускаємо, що це взуття словацьких солдат, союзників німецьких військ. Знайдене направили на експертизу, — говорить Ірина Куріна із прес-служби обласного МНС.

За 200 м від хати Бурячка стоїть пам'ятник загиблим у Липовці 600 словацьким бійцям. Його поставили їхні родичі та близькі. Щороку приїздять навідувати.

— Колись на цих вулицях було поле. Тут проходило багато бойових дій. То на нас наступали, то ми на ворога, — пояснює Володимир Михайленко. — Щороку в районі знаходимо снаряди. Кілька років у сусідньому селі Брицьке цілий склад — 190 одиниць.

Зараз ви читаєте новину «Ковш екскаватора пройшовся за 15 сантиметрів від восьми гранат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі