середа, 28 березня 2007 18:19

Космонавт Леонов став почесним громадянином Кременчука

72-річному льотчику-космонавту Олексієві Леонову вручили нагрудний знак Почесного громадянина міста Кременчука, що на Полтавщині. Звання йому присвоїли ще 9 років тому.

Минулого понеділка Леонов чартерним рейсом прилетів до міста. Пояснив, що захотів відвідати рідні місця і саме мав вільний час.

Із 57-річним мером Миколою Глуховим космонавт зустрівся на аеродромі в селі Велика Кохнівка на околиці Кременчука. Потім вони разом проїхалися вулицею Леонова. Космонавт поспілкувався з керівництвом Кременчуцького льотного коледжу, в якому навчався 1953 року.

18 березня 1965 року він став першим у світі космонавтом, який побував у відкритому космосі. Із кабіни корабля "Восход-2" вийшов на 12 хв. 9 сек. Віддалився від борту на 5 м.

Народився Леонов у селі Листв"янка за 600 км від російського міста Кемерово. Батько був сільським головою, мати — вчителькою. До Росії батьки переїхали з Донбасу. Олексій був дев"ятою дитиною в сім"ї.

Зараз він живе у Москві з дружиною, колишньою кременчужанкою, 66-річною Світланою. Мають двох доньок — 44-річну Вікторію та 39-річну Оксану.

Олексій Архипович — почесний громадянин 30 міст світу.

Зараз ви читаєте новину «Космонавт Леонов став почесним громадянином Кременчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі