четвер, 14 січня 2021 00:06

Коронавірус поширюється в дитсадках

Шкарпетки, батарейки, посуд, одяг, іграшки, лампочки й інші непродовольчі товари заборонено продавати в Україні до завершення жорсткого карантину 24 січня. Відділи з цією продукцією в супермаркетах перегородили червоними стрічками.

У частині магазинів не реалізують і побутову хімію та контрацептиви.

— Коронавірус не розповсюджується активніше на цих товарах. Логіка в іншому, — говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років. — Наприклад, є 100 людей, які йдуть у супермаркет. 20 беруть їжу, ще 20 — засоби гігієни. Інші купують посуд, одяг чи шкарпетки. Зараз непродовольчі товари муситимуть замовляти через інтернет. Не йтимуть у магазин. Зменшується кількість контактів. Знижується ризик заразитися.

За місяць до оголошення жорсткого карантину ми розповідали, що можна буде купувати. Треба було заздалегідь розрахувати, яка кількість шкарпеток або футболок потрібні на час обмежень.

За перші три дні карантину поліція виявила понад 1300 магазинів, 40 торговельно-розважальних центрів, 264 ресторани, 20 непродовольчих ринків і спортзалів, які працювали попри заборону.

— Обмеження варто було запроваджувати до новорічних свят. Усі вже сходили на концерти, корпоративи, з'їздили на відпочинок, — говорить інфекціоніст Сергій Федорків, 27 років. — Логіки в забороні продавати певні товари немає. Бо паралельно працює громадський транспорт і купи людей збираються в Буковелі.

Коронавірус довго не відступатиме. Зміни відчуємо лише після великої вакцинації. МОЗ має провести інформаційну кампанію, роз'яснити, як щеп­лення вплине на організм. Які вакцини закуплять і чому треба робити укол.

— Обидва суворих карантини не мали епідеміологічного значення. Локдаун запроваджують, щоб підготувати систему до більшого навантаження. У нас ніяких змін не сталося, — говорить керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю 38-річний Андрій Александрін. — Найбільше вірус поширюється у транспорті, школах і дитсадках. Влада нічого не зробила, аби покращити інфекційну безпеку рухомого складу. Його кількість не збільшили. Не продумали, як пасажирам дотримуватися дистанції, не налагоджена вентиляція.

Працюють дитсадки, а значить, діти можуть інфікуватися. Часто коронавірус переносять у безсимптомній формі, але заражають усю сім'ю.

Влада має власним прикладом показувати, що карантин потрібний, додає Александрін.

— Натомість президент катається на лижах (під час різдвяних вихідних Володимир Зеленський відпочивав на курорті Буковель в Івано-Франківській області. — ГПУ), фотографується з людьми без маски. Ковід давно став не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Недостатньо виписувати вимоги. Треба слідкувати за їх дотриманням.

На 13 січня в Україні інфекцію підтвердили у 6409 людей за добу. Вилікувалися 14 503 осіб, померли — 195. З початку пандемії коронавірус виявили у 1 130 839 людей.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус поширюється в дитсадках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі