пʼятниця, 27 грудня 2019 05:55

Конфлікт на Донбасі заморозять

9 грудня в Парижі вперше за три роки зустрілися президенти України — Володимир Зеленський, Франції — Еммануель Макрон, Росії — Володимир Путін та канцлерка Німеччини — Анґела Меркель.

Домовилися про припинення вогню на Донбасі й обмін полоненими. Узгодили подальше розведення сил на Донбасі до кінця березня 2020-го. Не досягли згоди в питанні контролю над українсько-російським кордоном на окупованих територіях. Президент Володимир Зеленський хоче, щоб Україна контролювала кордон до виборів там за українськими законами. Президент РФ Володимир Путін наполягає, щоб віддати контроль після виборів.

Наступна "нормандська зустріч" має пройти за чотири місяці.

— Зеленський зобов'язався рухатись до миру. Розуміє, що втрачає підтримку суспільства. Наступного року йому буде значно важче, — каже політолог Олександр Кочетков, 63 роки. — На зустрічі відбулося підтвердження позицій. Президент визнав Мінські домовленості як основу мирного врегулювання. Тепер Україна має змінити їх так, щоб можна було виконати. У теперішньому вигляді це неможливо.

Україна може перейти до сценарію замороженого конфлікту або почати важкий шлях до миру й реінтеграції Донбасу, який буде не дуже приємним для суспільства. Імовірніший — перший варіант. Зеленський окреслив "червоні лінії": вибори за українським законодавством після отримання контролю над кордоном. Та Путіну не потрібен мир. Домагається домінування Росії на пострадянському просторі.

Тристороння контактна група на переговорах у Мінську 18 грудня не змогла домовитися про обмін полоненими.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт на Донбасі заморозять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі