вівторок, 05 серпня 2008 07:08

Компенсації потерпілим від повені збільшили до 50 тисяч гривень

Автор: фото: УНІАН
  Жителька хутора Малі Липиці Миколаївського району Львівської області, де досі не зійшла вода. Туди двічі на добу рятувальники підвозять воду, продукти та медикаменти
Жителька хутора Малі Липиці Миколаївського району Львівської області, де досі не зійшла вода. Туди двічі на добу рятувальники підвозять воду, продукти та медикаменти

Село Гірське Миколаївського району Львівської області оточене річками. Із заходу на схід його перетинає Летнянка, із півдня на північ — Коросничка, на півночі протікає Дністер, із заходу — Тисмениця.

Під час негоди 23–25 липня в західній частині села затопило 130 дворів, 1,5 тис. га полів. На пасовищах дотепер стоїть вода на рівні 1,5 м. Селяни скаржаться, що не мають де випасати худобу та не зможуть заготовити корми на зиму. Тому селяни ріжуть худобу й здають м"ясо на місцеві ковбасні цехи. Їх є два на території сільради.

— Повені були в Гірському в 1941-му, 1969-му та 1980 роках. Цьогорічний паводок сягав 5,85 метра, — розповідає голова Гірської сільської ради 38-річний Володимир Дудич. — У житлових масивах Балацьке, Груд, селах Малі та Великі Липиці досі не зійшла вода.

У суботу, 2 серпня, голова уряду 47-річна Юлія Тимошенко на 40 хв. завітала до Гірського. Зійшлося півтисячі жителів. Просили 8 млн грн, щоб перенести русло річки Летнянка за межі села.

— Що вона вирішила, нам невідомо. Розмова про переміщення Летнянки велася на трапі вертольота, — продовжує Дудич.

Юлія Тимошенко пообіцяла збільшити суму компенсації потерпілим від стихії. Громадяни, які втратили помешкання, отримають авансом 50 тис. грн. Для проведення капітальних ремонтів будинків — 15 тис. Хто зазнав незначних майнових збитків, отримає до 5 тис. грн.

Окрім того, кабмін своїм розпорядженням дозволив залучати до ліквідації наслідків повені в західних регіонах України безробітних. Їм платитимуть із місцевих бюджетів.

Зараз ви читаєте новину «Компенсації потерпілим від повені збільшили до 50 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі