вівторок, 19 червня 2007 07:00

Кобзон співав ще 10 хвилини після займання декорацій (ФОТО)

У понеділок у столичному палаці "Україна" московський співак Йосип Кобзон давав концерт з нагоди свого 70-річчя, яке він відсвяткував торік 11 вересня.

Послухати його прийшли екс-президент Леонід Кучма з дружиною Людмилою, перший віце-прем"єр Микола Азаров, посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін. Усього — близько 3 тис. осіб. Зайшли вони до залу о 19.00, а покинули його близько 21-ї. За 40 хв. до закінчення концерту за спиною у виконавця-ювіляра загорілися декорації.

— Я так люблю пісні Йосипа, що жодного виступу не пропускаю, — розповідає 65-річна кухар одного зі столичних ресторанів Лідія Іванівна. — Коли почало горіти, він не зупинив пісню. Всі думали, що то спецефекти.

Лідія Іванівна просить не називати її прізвища.

— Я на концерт втекла в робочий час, — пояснює. — Сиділа у сьомому ряду, а Кучма й Азаров — у 17-му. За спиною у Йосипа Давидовича була натягнута завіса з білого капрону. На ній написано "З ювілеєм!". Вона так гарно мінилася кольорами — рожевим, бузковим. А на пісні "Коробочка" зненацька на ній з"явився вогонь.

Протягом 10 хв. після цього Кобзон продовжував співати. Не злякало полум"я і Таїсію Повалій — вона в цей момент піднялася на сцену й подарувала ювілярові квіти. Вони разом заспівали пісню про матір.

Однак концерт довелося зупинити. Коли спрацювала пожежна сигналізація, зі стелі полилася вода. Залило апаратуру, колонки, мікрофони.

— О, дождик пошел. Ну и ничего, — сказав Йосип Кобзон. — В Афганистане за моей спиной взрывались снаряды. А тут какой-то пожар.

— В залі стояв страшний сморід, — розповідає 46-річний Ігор Ліхута, чоловік і продюсер Таїсії Повалій. — Йосип Давидович пожалкував, що апаратуру не винесуть надвір. Мовляв, тоді він на вулиці продовжив би концерт.

Глядачі в залі не панікували — Кобзон заспокоював їх. Люди виходили на вулицю в мокрому одязі й жартували про те, що перед загоранням на сцену виніс корзину квітів колишній секретар Ради нацбезпеки та оборони Петро Порошенко.

Кучма йшов біля мене, охорони біля нього не було ніякої

— Леонід Кучма йшов біля мене, — згадує Лідія Іванівна. — Охорони біля нього не було ніякої.

Палацу "Україна" пожежа завдала збитків на 17,5 тис. грн.

— Сплавився екран, згоріла голландська завіса перед ним, — каже гендиректор палацу Микола Мозговий. — Водою залило крісла, два ряди їх довелося замінити.

Наступного дня, у вівторок, в "Україні" відбувся концерт виконавця блюзу з Великої Британії Ґері Мура. Усю ніч і цілий день працівники закладу відчищали зал, щоб не зірвати виступу.

Мозговий не виключає, що декорації підпалили.

— Форс-мажор з неба не падає, — каже він. — Можливо, це технічна помилка, але де вона? Це ж не може бути якийсь полтергейст. Але якби було коротке замикання, згоріло б багато чого. Передекранна завіса взагалі не горить. Коли береш на запальничку, треба довго чекати. Держиш-держиш, а вона не горить. Екран не горить, а тільки плавиться. Від того й ішов дим. Від софітів також не може бути.

Квитки на виступ Кобзона коштували 50–300 грн. Палац "Україна" не компенсуватиме слухачам витрачених грошей.

— Бог з ними, з тими грошима. Я б хотіла, щоб переді мною вибачилися. Через ядучий дим люди могли б задихнутися. Добре, що Кобзон стримав паніку серед глядачів, — каже 35-річна Олена, яка за місце в 30 ряду заплатила 120 грн.

Її підтримує 54-річна Тамара Кулакова.

— Ні перед ким вибачатися ми не будемо, — запевняє Микола Мозговий. — Стандартний концерт триває півтори години, наш ішов годину 45 хвилин. Хто хоче, хай подають на мене в суд.

Тим часом столичні пожежники говорять про халатність керівництва палацу "Україна".

— Головне управління МНС в місті Києві не раз звертало увагу на незадовільний протипожежний стан будівлі, однак ніякої реакції не було, — кажуть у прес-службі Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Позаторік керівництво "України" ліквідувало пожежну частину, яка працювала в будівлі з 1970 року. А цілодобово чергувати потрібно не тільки там, а й в інших концертних і театральних закладах. Пожежі траплялися і в Національній опері, і в театрі імені Франка.

Зараз ви читаєте новину «Кобзон співав ще 10 хвилини після займання декорацій (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі