субота, 24 травня 2008 07:09

"Книжку"-людину давали на півгодини

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  20-річний Джордж із Нігерії був ”книгою” про расизм ”Один світ — одна раса”
20-річний Джордж із Нігерії був ”книгою” про расизм ”Один світ — одна раса”

Минулої неділі з 11.00 до 17.00 у столичному Парку ім. Шевченка читачам замість паперових книг давали в користування людину.

На стінці синьо-жовтого намету висить список "книг": "Колишня наркоманка", "Гомосексуал", "Єврейка", "Українець-мусульманин" та інші. Читач обирає ту, яка його зацікавила.

Реєструюся та підписом засвідчую, що погоджуюся з правилами користування. "Книжка" дається на півгодини. Мушу повернути її в такому ж стані, як і отримала. Обираю  про расизм під назвою "Один світ — одна раса".

До мене підходить Джордж, 20 років. Він приїхав до України з Нігерії, навчається в медичному університеті ім. Богомольця. Спілкуємося англійською.

— Двоє моїх дядьків у 1970-х навчалися на медиків у колишньому Радянському Союзі. Вони мені й порадили їхати в Україну, бо тут дають хорошу освіту. Та я відразу зіштовхнувся зі зневажливим ставленням до темношкірих, — розповідає хлопець. — Якось мене побили скінхеди, кілька тижнів провів у лікарні. А одного разу їхав із друзями в метро. У вагон зайшов якийсь чоловік і почав показувати на мене пальцем і горлати: "А ти часом не з нашого села? У нас як на городі кілька днів люди покопаються, то стають такими ж чорними, як ви, мавпи". Мій дядько казав, що в 1970-х такого не дозоляли.

Перехожі, яким добровольці "живої бібліотеки" пропонують щось "почитати", здебільшого погоджуються.

— Тільки раз якась жінка мені грубо відповіла, — каже волонтерка Оксана, 20 років. — Найбільшою популярністю користуються "книги" про гомосексуалізм.

— Ми шукали "літературу" серед своїх знайомих, у базах соціальних служб, — розповідає волонтерка Ірина, 21 рік. — Це представники тих груп, до яких суспільство ставиться упереджено, які зазнають дискримінації. Хочемо показати, що люди бувають різними. Але з будь-ким, незалежно від його віросповідання, сексуальної орієнтації чи расової приналежності, можна порозумітися.

Проект "Жива бібліотека" започаткували 2000 року в Данії. Такі акції влаштовували в Норвегії, Фінляндії, Швеції, Ісландії, Португалії, Великій Британії, Польщі, Угорщині та Чехії.

Зараз ви читаєте новину «"Книжку"-людину давали на півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі