четвер, 11 жовтня 2007 07:02

Клавесин за 27 тисяч євро мало не зіпсували прикордонники

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Піаніст Володимир Соляніков випробовує новий клавесин. Поряд із ним головний диригент Харківської філармонії Юрій Янко
Піаніст Володимир Соляніков випробовує новий клавесин. Поряд із ним головний диригент Харківської філармонії Юрій Янко

"В Європі нині дуже модна старовинна музика, — розповідає головний диригент Харківської філармонії Юрій Янко. — Та виконувати її ми не могли, бо не було клавесина".

Тепер у харківській філармонії можна буде почути й барокову музику, й музику Баха так, як вона звучала у старовину. Із Франції привезли новий клавесин ручної роботи. З обох боків він інкрустований золотом.

— Під час виготовлення майстер використовував спеціальну довжину струн та кілька видів дерева — альпійський палісандр, горіх. Так інструмент звучатиме більш глибоко, — розповідає менеджер оркестру Олег Юганов.

Клавесин із Парижа близько доби везли вантажівкою у спеціальному кованому футлярі.

— На польському кордоні прикордонники його мало не зіпсували, — говорить Юрій Янко. — Розірвали футляр із тканини — шукали наркотики.

За інструмент заплатили 27 тис. євро. Такі гроші зібрали музиканти філармонії. Торік у листопаді вони давали концерт у приміщенні Харківського відділення Нацбанку. Там зібралися банкіри з усього міста. На гроші від виступу купили бас-кларнет, смокінги та концертні сорочки. Нині ще й клавесин.

— Нам потрібно поміняти майже всі інструменти, — каже Юрій Янко. — У нас труби з заплатами, валторни нікуди не годяться, контрабаси теж. Контрафагот — то на ньому аби звучало "сі", треба тиснути "до". Я не знаю, як контрафаготист на ньому грає. А коли ми його веземо через кордон, всі думають, що то гіперболоїд інженера Гаріна — таких величезних розмірів футлярів уже немає.

Щоб повністю обновити оркестр, потрібні десятки тисяч доларів. Наприклад, гобой коштує $20–30 тис., фагот — $70 тис.

Харківські музиканти запевняють, що краща ситуація лише в Київській філармонії. Це тому, що вона має статус національної.

— Їм закупили набір духових інструментів "Ямаха", й усе гаразд, — говорить Юрій Янко. — Зате в нас веселіше. Вони не знають, що таке заробляти гроші на аукціонах, поняття не мають, що можна грати для банкірів, самостійно купувати інструменти. Що можна проводити симфонічні шоу, й за тиждень уже всі білети по 100 гривень розкуплено.

Зараз харківський органіст Стас Калінінк проходить стажування в Петербурзі. Там його навчають гри на клавесині.

Презентувати новий інструмент 8 листопада приїде майстер Марк дю Корне. Нині він виготовляє клавесин для Паризької філармонії. Аби показати можливості клавесина, гратимуть усе — від класики до джазу.

У лютому в філармонії пройде міжнародний фестиваль старовинної музики, з лютнями та клавесином.

Зараз ви читаєте новину «Клавесин за 27 тисяч євро мало не зіпсували прикордонники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі