середа, 12 грудня 2007 07:09

Київський мер отримав антипремію "Будяк року"

10 грудня у Міжнародний день прав людини оголосили п"ять лауреатів антипремії "Будяк року-2007". Всеукраїнська асоціація "Українська Гельсінська спілка з прав людини" вибрала головних порушників прав громадян у державі.

— Номінанта може запропонувати будь-який громадянин України, — каже прес-секретар Української Гельсінської спілки Марина Говорухіна. — Після перевірки достовірності порушень ними прав людини конкурсна комісія, що складається з правозахисників, оголошує список. Із нього конкурсна комісія обирає лауреатів та вручає їм премії — будяки.

— Будяки передадуть лауреатам наші кур"єри, — додає прес-секретар. — Це звичайні рослини.

Цього року володарями "Будяка року" стали перший заступник голови Державного департаменту України з питань виконання покарань Микола Ільтяй "за незаконне насильство щодо засуджених", голова Держдепартаменту Василь Кощинець — "за абсолютну бездіяльність у випадку порушення прав людини". Премію отримала Генеральна прокуратура України "за абсолютну бездіяльність у випадку порушення прав людини", колишній голова Департаменту ресурсного забезпечення МВС, член Партії регіонів, народний депутат Василь Грицак — "за найбрутальніше втручання в приватне життя громадян". Мер Києва Леонід Черновецький став лауреатом антипремії "за найбільш небезпечну законодавчу ініціативу і за незаконне обмеження свободи пересування". Міський голова столиці хотів запровадити картки для приїжджих.

Серед номінантів на "Будяк року" також були президент, парламент, Уповноважений Верховної Ради з прав людини та інші особи й органи державної влади та місцевого самоврядування.

Антипремію Українська Гельсінська спілка з прав людини започаткувала торік. Вона має привернути увагу громадськості до найбільших порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року. А також назвати осіб чи організації, які є винними в цьому.

Зараз ви читаєте новину «Київський мер отримав антипремію "Будяк року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі