вівторок, 06 листопада 2007 07:02

Київ визволяли від німців у Нових Петрівцях

Автор: фото: Юрій ПАННОЧКА
  Члени військово-історичних клубів України, Росії, Білорусі, Естонії, Латвії, Литви та Німеччини на військовій постановці визволення Києва у Другій світовій війні
Члени військово-історичних клубів України, Росії, Білорусі, Естонії, Латвії, Литви та Німеччини на військовій постановці визволення Києва у Другій світовій війні

Минулої неділі на Лютезькому плацдармі в селі Нові Петрівці Вишгородського району на Київщині пройшов військово-історичний фестиваль "Даєш Київ! Рік 1943–2007". Його приурочили до 64-ї річниці визволення Києва від німецько-фашистських загарбників, яку відзначають 6 листопада.

У військовій постановці взяло участь майже 400 членів військово-історичних клубів України, Росії, Білорусії, Естонії, Латвії, Литви та Німеччини.

За сюжетом, у Нових Петрівцях розташований опорний пункт фашистів. Радянська армія намагається прорватися в село. Спочатку йде її розвідка, потім військо проривається і на третьому етапі завдає удару німцям.

Бій триває 75 хв. Полем їздять танки та військові машини, лунають постріли, вибухи, в небі — літаки. Солдати одягнуті в радянські та фашистські військові шинелі. Кожен має зброю. Щоправда, стріляють холостими набоями. "Пораненим" солдатам військові медсестри надають медичну допомогу, роблять перев"язки, обробляють рани.

— Літаки орендували в аеродрому "Чайка". Машини й танки безкоштовно надала кіностудія імені Олександра Довженка. Із Міністерства внутрішніх справ нам поставили палатки та польову кухню. Прикордонники імітували вибухи й дали патрони, — розповідає організатор фестивалю, керівник столичного молодіжного клубу "Червона зірка" Влад Таранець, 39 років.

— Битви, як такої, не було. Червона армія зайшла з тилу і просто роздавила німців, — говорить киянин Юрій, який бачив дійство. — Усе було дуже яскраво й живо, особливо типажі фашистів. Як у фільмі.

Фестиваль відвідали майже 10 тис. осіб. Деяких жителів Нових Петрівців звістка про військово-історичний фестиваль здивувала. Хтось дізнався про нього від "ГПУ".

— У нас виходить місцева газета, що висвітлює всі місцеві заходи. А це, дивись, ніхто й не обмовився, — каже 31-річна Інна Кузьма. — Я шокована. У нас проходять відтворення історичних подій страшної війни, а жителів ніхто не повідомив.

Таранець говорить, що захід не афішували, бо сільський голова Нових Петрівців погрожував його зірвати:

— Хоча в нас були дозволи і Вишгородської районної ради, і Міністерства оборони, та й місцеві жителі не заперечували.

Сільський голова Олексій Янковський переконує, що організатори дозволів не надали:

— Міноборона надіслала нам звернення, що цьогорічні заходи проводитимуться під "чорним прапором". Там задіювали справжню зброю. Цьогоріч ці набої купувалися в невідомого прапорщика невідомої військової частини. Цей Таранець раніше брав набої у міністерства безкоштовно, а потім їх перепродував своїм клубникам по долару за набій. Мовляв, таку ціну встановило міністерство.

Олексій Янковський розповідає, що під час шоу в одного з учасників на грудях вибухнув "взрив-пакет". Під час бігу він ніс його перед собою і впав на груди. Сільський голова припускає, що організатора шоу заарештують.

Зараз ви читаєте новину «Київ визволяли від німців у Нових Петрівцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі