четвер, 11 грудня 2008 18:33

Кияни шукають роботу в центрах зайнятості

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Кияни Аркадій Воринський (зліва) і Михайло Шульга шукають нову роботу в Святошинському центрі зайнятості
Кияни Аркадій Воринський (зліва) і Михайло Шульга шукають нову роботу в Святошинському центрі зайнятості

"Це таке приниження для мене, ніби обличчям у багнюку... Чотири роки залишилося до пенсії, й ті не дали доробити! Підійшов директор і сказав: хлопці, ми закриваємося, пишіть заяви. Ні вибачень, ні пояснень. Я ж не пацан якийсь", — каже крізь сльози інженер Аркадій Воринський, 56 років. Два тижні тому його звільнили зі столичного підприємства "Ковальсько-пресовий завод". Там виготовляють верстати для машинобудівної галузі.

5 грудня Воринський прийшов реєструватися до столичного Святошинського районного центру зайнятості з колегою Михайлом Шульгою, 55 років. Його звільнили того ж дня, що й Аркадія. Зареєструвалися, отримали талончики. У них — дата, година, коли їм потрібно прийти на прийом. Святошинський центр зайнятості не встигає прийняти всіх візитерів. Вийшовши на вулицю, чоловіки закурюють. Видно, що нервують. Обидва мають вищу інженерну освіту. Аркадій Воринський працював на заводі головним технологом. Чоловіки працювали на заводі з 1972-го.

— Робили деталі для машинобудування, бурових установок. Зарплата була маленькою, 2 тисячі гривень, але я любив роботу. Мав у підпорядкуванні 11 чоловік. Під кінець року залишився один підлеглий — електрозварник. Його теж звільнили. Але роботу він знайде швидко, бо молодий, — каже Воринський.

Аркадій приїхав до Києва 1967-го, закінчив політехнічний інститут. 3-кімнатну квартиру отримав 1992 року. Проблеми на заводі почалися рік тому, каже він. Поменшало замовлень. За останній рік керівництво скорочувало штат, звільнивши 70% робітників та інженерів. Більшість звільнених — люди передпенсійного віку. Аркадія та Михайла звільнили за згодою сторін. Днями доньку Аркадія також попередили, що у грудні її скоротять.

— А я після звільнення дві ночі не спав. Ледве переварив цю інформацію. Тепер дружина забезпечує сім"ю — вона працює в магазині продавщицею. Не знаю, куди йти. У такому віці не всюди візьмуть. Будівельником не влаштуєшся — у них, чув, теж криза. На базарі торгувать не буду, — додає Михайло Шульга.

Державна служба зайнятості повідомила, що в листопаді у країні офіційно звільнили 6,5 тис. людей, зокрема 660 киян. Реальна статистика звільнень може бути більшою. Столиця за кількістю звільнень — четверта. Найбільше їх — у Дніпропетровській, Донецькій та Харківській областях.

Зараз ви читаєте новину «Кияни шукають роботу в центрах зайнятості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі