четвер, 17 квітня 2008 07:04

Китайці перероблять "Олімпійський" за півтора мільярда гривень

Китайська компанія "Арчазія дизайн ґруп лімітед" перемогла у конкурсі за право реконструювати спорткомплекс "Олімпійський" у Києві. 2012 року на найбільшому стадіоні України має пройти фінал чемпіонату Європи з футболу.

— Цей проект був найкращий в усьому — за інженерними якостями, кращими шляхами евакуації, — каже народний архітектор України, член журі Вадим Жежерін. — Наприклад, якщо скляний дах зруйнується в одному місці, в іншому конструкція не завалиться. А шляхи евакуації вражають. Люди із секторів не перетинатимуться.

Верхній ярус нинішньої арени знесуть. За умовами УЄФА, евакуація з таких секторів має проходити за 8 хв. Нині на це потрібно 33 хв.

Офіси, магазини та казино з території "Олімпійського" приберуть. Тут з"явиться рекреаційна зона з басейном, парком відпочинку, спортивними майданчиками, тенісними кортами. Також знесуть адміністративну будівлю, яку нині зводять біля стадіону.

За проектом, він розрахований на 85 тис. глядачів. Вони потраплятимуть на арену з площі перед стадіоном та з боку Палацу спорту. Для віп-гостей та спортсменів зроблять підземний проїзд.

Заявки на конкурс подали 19 компаній. Кілька тижнів журі вивчало їхні проекти. До фіналу потрапили німецька, українська, китайська та британська компанії. Переможця обрали таємним голосуванням. Журі складалося із 32 провідних архітекторів країни. У голосуванні взяли участь 24 із них. Проект китайців підтримав 21 член журі.

— Поки що це проект, — каже міністр молоді та спорту Юрій Павленко. — Незабаром буде готовий детальний план роботи. А в середині травня підпишемо договір про будівництво. Через 794 дні після цього китайці обіцяють здати стадіон.

Верхній ярус знесуть

"Арчазія" проектувала два стадіони до Олімпіади-2008 у Пекіні, а нині будують Олімпійський парк у російському Сочі до зимової Олімпіади-2014. Окрім спортивних споруд, фірма зводить офісні багатоповерхівки, житлові комплекси.

Будівництво на "Олімпійському" розпочнеться у вересні. Доти триватимуть підготовчі роботи — демонтують верхній ярус, 83 тис. пластикових сидінь, два табло, освітлювальні мачти.

Держава виділить на реконструкцію спорткомплексу 1,5 млрд грн. "Арчазія" має вкластися в цю суму.

— Спочатку китайці пропонували на 500 мільйонів більше, — каже заступник міністра молоді та спорту Сергій Драч. — Але потім запевнили, що вкладуться у виділену. Зокрема використовуватимуть металоконструкції, зроблені не в Китаї, а в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Китайці перероблять "Олімпійський" за півтора мільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі