субота, 19 квітня 2008 07:05

Кістки воїнів знайшли під битою цеглою

Автор: фото: Іванна ЯСИНЄВА
  Протоієрей В’ячеслав Темний освячує останки загиблих солдат
Протоієрей В’ячеслав Темний освячує останки загиблих солдат

Протоієрей В"ячеслав Темний, настоятель храму Сергія Радонежського в Сумах, 14 квітня відслужив панахиду над останками загиблих воїнів. Їх місяць тому дістали екскаватором, коли копали котлован під новий будинок.

— Я часто ходжу повз будівництво, — розповідає сумчанка Марина Пугач, 42 роки. — По краю котловану діти бігають. Знаходять людські черепи та кістки. Їх багато, бо ж екскаватор довго копав — доки люди не почали писати до міськради і в газети.

Знайшли чимало кісток, прикиданих битою цеглою. Їх засипали, щоб не привертати уваги.

— Пізніше відшукали ще одне місце масового захоронення. Стало зрозуміло, що й сусідні будівлі зводили на кістках. Їх не могли не помітити. Але промовчали, — каже заступник мера 44-річний Степан Пак. — Понад місяць спеціалісти краєзнавчого музею, обласного архіву та розшукові загони збирали фрагменти кістяків майже сорока людей. Знайшли медалі, кістяні та залізні формені ґудзики, частини галіфе. Усе це було ідентифіковано як частини обмундирування солдат Червоної Армії 1941—1942 років.

На місці будівництва в колишній школі N5 із початку окупації до 1943 року був концтабір для радянських військовополонених. Там перебувало майже сім тисяч осіб. Після війни похованнями ніхто не займався. Іноді жителі приватного сектору, розташованого неподалік, знаходили кістки на городах.

Перепоховати знайдені останки воїнів мають 22 червня.

Зараз ви читаєте новину «Кістки воїнів знайшли під битою цеглою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі