пʼятниця, 15 грудня 2017 05:00

Кількість хворих на кір збільшилася в 23 рази

В Україні — спалах кору. За 10 місяців захворіла 2381 особа. Двоє дітей померли від ускладнень в Одеській області. Минулого року на кір хворіли 102 людини — у 23 рази менше.

Найбільше хворих в Івано-Франківській області — 877, та на Одещині — 767.

— Кожні п'ять-шість років виникають спалахи кору. Попередні були 2001-го, 2006-го й 2012 року. Епідемія триває приблизно 18 місяців. Причина — низький рівень вакцинації, — каже 43-річна Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров'я.

Кір — інфекційне захворювання, яке важко діагностувати за першими симптомами. Початкові ознаки — підвищена температура та загальна слабкість. Специфічні проявляються на другий тиждень. З'являються червоні плями на шкірі, кашель, хриплість голосу, головний біль. Тіло ломить, людина марить.

— Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хворий залишив приміщення. Дев'ять із десяти неімунізованих людей, які контактують із хворим, заразяться. У дорослих кір має набагато тяжчий перебіг, — говорять у МОЗ. — Від хвороби немає ліків. Запобігти їй може тільки вакцинація.

Коли людина захворіла — призначають засоби для полегшення симптомів. Це жарознижувальні препарати, аерозолі проти запалення, відхаркувальні засоби від сухого кашлю, судинозвужувальні краплі в ніс. Горло полощуть настоянкою ромашки. Ніс промивають сольовим розчином.

Кір може дати ускладнення на серце, нирки, нервову систему. У вагітних — спровокувати викидень. Діти переносять хворобу легше. Але в них можуть виникати отит, запалення легенів, сліпота, енцефаліт або запалення лімфатичних вузлів.

Зараз ви читаєте новину «Кількість хворих на кір збільшилася в 23 рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі