четвер, 26 липня 2007 07:05

Казахи не визнають своєї провини

У вівторок пройшов прямий телеміст Київ–Львів–Москва. Організувало його російське інформаційне агентство "Новости". У львівській, київській та московській студіях чиновники, науковці й лікарі обговорювали причини і наслідки аварії поїзда під Ожидовом на Львівщині. Поговорили телефоном і з директором "Казфосфату" — компанії, яка перевозила жовтий фосфор територією України.

Начальник Львівського обласного управління охорони здоров"я Ігор Герич каже, що в перші години аварії заготували 15 тис. доз атропіну — очікували саме стільки постраждалих. Московські вчені пропонують допомогу, насамперед психологічну.

— Ми можемо приїхати і допомагати долати післятравматичні стресові розлади, порушення адаптації, так званий "синдром співучасника", — каже Зураб Кекелідзеякі, заступник директора московського Центру соціальної судово-психіатричної медицини.

Львівські чиновники запевняють, що до постраждалих уже вислали психологів.

Після численних спроб вдається налагодити телефонний зв"язок із директором "Казфосфату" Кайратом Шотбаковим. Він відкидає звинувачення у несправності цистерн із жовтим фосфором.

— Мы их абсолютно не приемлем по одной простой причине: этот груз перевозился в тех цистернах, которые имеют статус технически исправных, — говорить з помітним акцентом Шотбаков. — Что касается водяной рубашки, то водяная рубашка на этих цистернах и слой воды, который необходимо было заполнить, выполнены в строгом соответствии с техническим регламентом.

Казах переконує, що термін експлуатації цистерн минув 2002-го, але на Маріупольському заводі його продовжили до початку 2008-го.

Тим часом у Буському районі Львівської області відновилися жнива. Селяни, що живуть на території ураження, не відмовляються збирати овочі та фрукти зі своїх городів.

— У засобах масової інформації кажуть про наміри селян знищити зерно й овочі, нібито  заражені продуктами горіння фосфору. Але це неправда, — запевняє 39-річна голова Ожидівської сільради Олександра Шах. — У нас жнива в розпалі, комбайни молотять пшеницю на всіх полях. Малину, смородину, порічки люди в селі встигли зірвати ще до аварії, а огірки та яблука збирають досі. Перед споживанням фрукти й овочі миємо содовим розчином.

П"ють люди воду з пластикових пляшок.

— Чекаємо, щоби пройшли дощі, — каже Олександра Шах. — Потім фахівці візьмуть воду з наших криниць на аналіз. Якщо показники будуть у нормі — будемо її пити.

Зараз ви читаєте новину «Казахи не визнають своєї провини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі