вівторок, 16 вересня 2008 07:05

Катерина Ющенко варила борщ

Автор: фото надане Тернопільською облдержадміністрацією
  Дружина президента України Катерина Ющенко (в центрі) нарізає овочі для борщу на фестивалі ”Борщ’Їв”
Дружина президента України Катерина Ющенко (в центрі) нарізає овочі для борщу на фестивалі ”Борщ’Їв”

14 вересня дружина президента України Катерина Ющенко, 47 років, приїхала до райцентру Борщів на Тернопільщині. Там відбувалися фестивалі "Борщ"Їв" та "У Борщівському краї цвітуть вишиванки". Після огляду етнографічної виставки "Колекція Борщівської вишитої сорочки з фондів музею" першій леді подарували старовинний костюм.

— На державні прийоми Катерина Михайлівна завжди одягає борщівську сорочку, презентуючи нашу вишивку. Тому ми вирішили подарувати їй костюм — сорочку, фартух та обгортку, вишиті в ХІХ столітті нашими майстринями із села Олексинці, — хвалиться голова районної адміністрації 52-річний Іван Чепесюк.

Костюм коштує до 20 тис. грн, припускає колекціонер із міста Коломия Івано-Франківщини 48-річний Іван Вишиванок.

— Тільки вишита сорочка нині вартує десь 5 тисяч, — каже він. — У свою чергу, вона передала музейній бібліотеці наукове видання з історії українського мистецтва та етнографії.

На центральній площі райцентру Катерина Ющенко одягла фартух. Допомагає готувати борщ кухарям — спочатку музикантам гурту "Гайдамаки", згодом артистові-гумористу 46-річному Грицю Драпаку та його дружині Ользі, 43 роки.

— У Катерини Михайлівни болить горло. Вона не може розмовляти, — каже Юрій Заруцький із прес-служби облдержадміністрації.

54 господині з помічницями із 44 сільських рад та кав"ярень Борщова зварили та частували гостей фестивалю 50 видами українського червоного борщу — на копченостях, кістковому бульйоні, із квасолею, томлений (овочі з м"ясом заливають водою і "томлять" 3 год. у печі до готовності), зі шкварками. Наливають первак і настоянки. Пропонують пампушки із часником, вареники з картоплею, сиром, капустою. 48-річна Ярослава Чорна з Олексинців зліпила разові пироги.

— Береться борошно з висівками, тобто мелене раз, — пояснює.

На фестивалі приготували та з"їли 500 л борщу.

— Головне в борщі — вода, — каже 37-річна Ольга Галюк із села Дністрове. — Ми знаємо, в якій криниці м"яка вода, на тій і варимо. На твердій квасоля не звариться, картопля та буряк будуть твердими. У нас варять борщ пісний на олії та скоромний, із м"ясом. Даємо петрушку, кріп, ротунду (солодкий перець. — "ГПУ"). Обов"язково на свинячій ніжці варимо бульйон. Свиня домашня, через наш двір бігала, — жартує Ольга.

Hецепт сухого борщу запропонувало подружжя Одобецьких із села Мушкатівка.

— У нас борщ варить чоловік, — зізнається 53-річна Надія Одобецька.

— Рецепт підгледів у бабусі, — каже 56-річний Микола Одобецький.

На сухій сковорідці піджарює овочі, кидає їх у готовий м"ясний бульйон і варить півгодини.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Ющенко варила борщ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі