четвер, 16 вересня 2010 05:35

Картопля коштуватиме сім гривень

— Картоплі є вдосталь цьогоріч, але ціна на неї зростає через те, що створюють ажіотаж. Вивозять її в сусідні країни, де можна продати дорожче, — коментує щотижневе подорожчання картоплі 23-річний Роман Сластьон, експерт із "Клубу аграрного бізнесу".

Кілька тижнів тому в столиці кілограм можна було придбати за 3 грн, тепер ціна — до 5. У Дніпропетровську середня вартість — 5,5 грн. В Одесі на головному ринку Привоз ціна бульби починається від 6 грн. Така й у Тернополі.

Продавці кажуть, що картоплю скуповують оптовики та везуть до Польщі. Там кілограм коштує 10 грн. Також вивозять до Росії, де вона по 7–8 грн.

— Вартість буде рости до кінця жовтня. Імовірно вона складе 7 гривень за кілограм. Потім лихоманка з експортом вщухне, — пояснює Роман Сластьон. — На зиму ціна дещо знизиться, тому що сховищ в Україні мало. Аби не втратити, перекупники продаватимуть за зниженою ціною.

Тетяна Гетьман, аналітик консалтингової компанії "АПК-інформ", розповідає, що цього року українці зібрали 19,5 млн т картоплі. Для наших потреб достатньо 7 млн, тому решту можна експортувати.

— На врожай картоплі вплинули повінь на заході України й засуха на півдні, — додає Тетяна Гетьман. — Але цьогоріч селяни посадили більше, ніж минулого року. Тому через погодні умови не добрали врожаю лише 200 тисяч тонн.

Зараз ви читаєте новину «Картопля коштуватиме сім гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі