пʼятниця, 26 жовтня 2007 18:34

Картину з оголеною жінкою заховав директор школи

Онука українського художника Давида Бурлюка, громадянка США 59-річна Мері-Клер Бурлюк, подарувала Сумській Олександрівській гімназії одну з останніх дідових робіт — картину "Зе Нун", українською "Полудень".

На картині зображена оголена жінка. За оцінками сумських експертів, полотно коштує десь $10–15 тис. Поки що подарунок сховали в кабінеті директора. Можливо, потім повісять у кімнаті-музеї художника, яку збираються відкрити в гімназії.

— Написав він її вже відчуваючи подих смерті, — каже Мері-Клер Бурлюк.

Вона приїздила до Сум на відкриття меморіальної дошки свого діда. Барельєф виготовив сумський скульптор Олег Прокопчук. Влада виділила на це 40 тис. грн. Закріпили дошку біля вхідних дверей Олександрівської гімназії.

Росія вважає Давида Бурлюка одним із перших авангардистів, Японія — родоначальником японського футуризму, у США його називають американським ван Ґоґом. У Нью-Йорку відкрито меморіальний музей Давида Бурлюка. Хранителькою картин є його онука Мері-Клер.

Народився Давид Бурлюк 9 липня 1882 року на хуторі Семиротівка Лебединського району Сумської області. У 1893-1895 роках навчався в Олександрівській гімназії. Навчався живопису в Казані, Одесі, Мюнхені, Москві. Він — один із засновників модерного живопису в Російській імперії.

1922 року Бурлюк перебрався до США. Помер 1985-го в американському місті Лонг-Айленді.

Зараз ви читаєте новину «Картину з оголеною жінкою заховав директор школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі