середа, 26 грудня 2007 07:10

Карнавальну маску роблять за 20 хвилин

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  59-річна Марія Соломка (праворуч), начальник дільниці карнавальних масок на фабриці ”Рівненчанка”, показує вироби, які в Україні виготовляє лише це підприємство. Поруч Надія Василевич, 49 років, працює над ляльками
59-річна Марія Соломка (праворуч), начальник дільниці карнавальних масок на фабриці ”Рівненчанка”, показує вироби, які в Україні виготовляє лише це підприємство. Поруч Надія Василевич, 49 років, працює над ляльками

Іграшкова фабрика "Рівненчанка" єдина в Україні виготовляє карнавальні маски та ляльки Діда Мороза і Снігуроньки. Звідси іграшки розвозять українськими містами і за кордон.

— Раніше тут працювало понад 200 людей, нині — 30. Ми були єдиною фабрикою Дідів Морозів у Радянському Союзі, а нині — єдині в Україні й працюємо лише на замовлення, — розповідає 61-річна Софія Ковальчук, начальник поліетиленової дільниці, де роблять тулуби для Дідів Морозів та Снігурок.

Фабриці понад 60 років. Перші карнавальні маски тут робили з пап"є-маше — рвали на шматочки папір, який потім клеїли. Тепер використовують сучасні матеріали. Випускати новорічну продукцію починають із квітня.

У майстерні багато світла. Перед жінками на столах лежать ножиці, стрічки, бісер, клей та синтепон. Карнавальну маску роблять 15–20 хв. Виготовляють її лише з натуральних матеріалів — тканини, плюшу та штучного хутра.

— Спершу маску в цеху штампують, надають форму. А в нашій майстерній наклеюють верхній шар, прорізають очі, пришивають резинку, — розповідає 59-річна Марія Соломка, начальник дільниці ялинкових прикрас та карнавальних масок. — Головне — маска має бути приємна на дотик, щоб хотілося її погладити, одягнути. Наші пахнуть печивом. Це тому що їх склеюють клейстером із борошна.

На фабриці випускають 25 різних масок людей та тварин. За рік компаніям-замовникам продають понад 50 тис. Дитячі маски на фабриці коштують 5,80 грн, дорослі — 10,80.

— Ескізи замовляємо місцевим художникам. Є вовк, ведмедик, зайчик, тигренятко, білочка, левенятко, лисичка, мавпа, чебурашка, гном, — загинає пальці Марія Іванівна. — Для дорослих є маски Діда Мороза, Святого Миколая, Козака та Ангела. Цього року вперше випустили маску Миші. Вона зараз найпопулярніша — беруть по 100 штук.

За сусідніми столами майстрині роблять сніговиків, Дідів Морозів, Снігурок та Україночок.

— За день встигаю зробити 20 штук, — каже 51-річна майстриня Ніна Рябушина. — Іграшки, як і хліб, треба робити тільки з гарним настроєм. Щоб святкова атмосфера передалась дітям.

Поруч 57-річна Галина Власюк одягає Снігуркам волосся. На столі перед нею — окремі пучечки та клей. Кожне пасмо жінка заплітає в косу і підстригає ножицями.

— Не уявляєте, скільки людей ностальгує за дитинством, — веде далі Марія Соломка. — Буває, листи від простих людей із села приходять. Бабці дякують за Діда Мороза, за Снігурку. А китайські товари того настрою не створюють.

Кілька років тому на фабриці побував професор Ноел Хіерманс із американського Колумбійського університету. Після того написав про Снігурку дитячу казку.

— Він вперше в житті побачив Снігуроньку. У них же тільки Санта Клаус є, — каже головний інженер Олександр Матковський, 61 рік. — Онука Діда Мороза йому дуже сподобалася. Тепер він щороку купує в нас по півсотні Снігурок у подарунок друзям в Америці.

Зараз ви читаєте новину «Карнавальну маску роблять за 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі