четвер, 04 вересня 2008 20:15

"Із ситуації вийдемо або героями, або ніким"

  Микола Палійчук: ”У нових будинках будуть підведені санвузли. Досі по селах люди такого не мали”
Микола Палійчук: ”У нових будинках будуть підведені санвузли. Досі по селах люди такого не мали”

Очільник Івано-Франківської області 37-річний Микола Палійчук після липневого паводка щодня виїжджає у підтоплені райони. У кабінеті його застати практично не можливо. Розказати про ситуацію на Прикарпатті він погодився дорогою до обласного центру. Палійчук повертався з об"їзду Долинським, Рожнятівським і Калуським районами.

Миколо Васильовичу, що відбувається у підтоплених районах? Ви задоволені відновлювальними роботами?

— Як де. У Рожнятівському і Калуському люди справді працюють. У Долинському роботи  не видно. Одні починають швидко працювати, ще не отримавши грошей, шукають бригади й техніку. А інші чекають. У мене була нарада минулого тижня. Усі районні керівники сказали, що роботи ведуться. Сьогодні приїхав і бачу, що над деким потрібен контроль. Дороги не починали робити, мостів як не було, так і нема. Добре справляються райони, де води було найбільше: Косівський, Верховинський, Коломийський. Там на 60 відсотків відновлені дороги, будують мости, зводять будинки.

Є помешкання, збудовані хоч наполовину?

— Так, у селі Петрилів Тлумацького району залили бетон і звели каркаси. Люди заселяться найпізніше наприкінці жовтня. Я керівникам району сказав: "Хлопці, ми із ситуації вийдемо або героями, або ніким. Хто не впорається у визначені строки, будуть звільнені".

Кажуть, що будинок, зроблений нашвидкуруч, довго не вистоїть. Не боїтеся, що через кілька років почнуться нові проблеми?

— Зовсім ні, ми зводимо помешкання за новою технологією. Наприклад, будинки у Петрилові — збірного типу. На фундамент кладуть щити, їх збирають, монтують і утеплюють. Робота йде швидко, а практика показала, що це надійно. У нових будинках будуть підведені санвузли. Досі по селах люди такого не мали.

Будинки мають здати за місяць-два. А де зараз можуть прихилитися постраждалі?

— Людям пропонували гуртожитки і притулки, але практично всі відмовилися. Кажуть, краще пожити у рідні або сусіда.

Що робить влада, аби подібного лиха не сталося у майбутньому?

— Співпрацюємо з австрійцями за програмою "Протипаводкові заходи на Західній Україні". Розробимо нові проекти, за якими можна було б контролювати гірські ріки. Це так звані водовідловлювачі.

Учені кажуть, що причиною повені на Західній Україні стало несанкціоноване вирубування лісу та надмірне вивезення гравійної суміші із гірських річок.

— Думаю, що це дурниця. Ліс рубали за 10, 20 років до того й нічого подібного не було. Справжня причина — це опади. За два дні випала двомісячна норма. Ми не були готові по берегоукріпленнях. А ліси треба прочищувати. Хоч там має бути один господар, який дивиться і контролює. Вивіз гравію — проблема, але, думаю, і це суттєво не вплинуло на ситуацію.

Трапляються випадки, коли місцева влада зловживає компенсаційними виплатами.

— Факти такі є. Люди понесуть кримінальну відповідальність, я вам це обіцяю. Але тішить, що допомагають виявляти такі факти самі люди. Якщо постраждалі бачать, що їхні гроші потрапляють не до них, вони мають право написати заяву в район і через три дні до них приїде перевірка. Та багато протиправних дій є ненавмисними. Просто не до кінця продумана система, як розприділяти категорії постраждалих. Із цим нічого не вдієш.

Зараз ви читаєте новину «"Із ситуації вийдемо або героями, або ніким"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі