вівторок, 15 березня 2011 10:29

Із портрета Тараса Шевченка зробили ікону

Автор: фото: ”Новини Полтавщини”
  Обрамлення ікони Тараса Шевченка всередині прикрашене позолоченим орнаментом. Її зробив за чотири дні полтавець Іван Гринько. Він не вважає роботу іконою, бо там немає написів ”Спаси, Господи”
Обрамлення ікони Тараса Шевченка всередині прикрашене позолоченим орнаментом. Її зробив за чотири дні полтавець Іван Гринько. Він не вважає роботу іконою, бо там немає написів ”Спаси, Господи”

Минулої п'ятниці в Полтавській обласній державній адміністрації презентували ікону Тараса Шевченка. Її рамка 55х47 см всередині прикрашена позолоченим орнаментом. Написів ніяких немає.

— Це репродукція портрета Тараса Шевченка, — розповідає Володимир Степанюк з обласної організації "Громадське суспільство". — Майстер зробив рамку, ніби ікону, всередині прикрасив квітами. Один знайомий священик зауважив, Шевченко не канонізований, на його ікону молитися не можна. Я відповів: для нас, українців, він — пророк.

Іконну рамку виготовив 68-річний Іван Гринько. Він — учасник пісенного колективу "Полтавські пісняри". Каже, не задумувався над тим, що робота буде подібною до ікони.

— Працював над рамкою чотири дні, — каже Іван Макарович. — Пофантазував і вирішив зробити саме так. Ніяких ікон не копіював. Та я й не вважаю, що це ікона. Там же не написано "Спаси, Господи". Любу людину можна поставити в красиву рамку. А Шевченко — ідеал української поезії, гарний художник.

Полтавські мистецтвознавці не пригадують, щоб когось із вітчизняних літераторів зображали як святих.

— Багатьох людей канонізували, тому що вони заслужили це праведним життям, — говорить Валерій Мараховський, настоятель Троїцької церкви в селі Тахтаулове поблизу Полтави. — Шевченко не канонізований. Із погляду церкви, його ікона — це не дуже правильно. Але, якщо там немає ніяких написів, то такий портрет може бути.

Ікону планують передати до Канівського музею або в село Моринці Звенигородського району на Черкащині. Там її розмістять у церкві.

Зникло за тиждень:

У Черкасах зі скверу за облдержадміністрацією прибрали близько 50 крижаних скульптур фестивалю льодових фігур "КрижТаль". Він тривав із 13 лютого. Тематикою стали герої радянських і сучасних мультфільмів та світова архітектура.

На Краківському ринку у Львові закрилася ятка з дитячими іграшками. Вона рік працювала біля м'ясного продуктового павільйону. Там продавали товари на 5–10% дешевше, ніж у схожих лотках. Постійним клієнтам власник віддавав товари майже за собівартістю. У лютому попит на іграшки впав.

З'явилося:

Із 7 березня почали продавати квитки на концерт британського рок-гурту "М'юз". Він відбудеться 24 травня у київському Палаці спорту. В лютому цей гурт у номінації "Найкращий рок-альбом" отримав одну із найпрестижніших музичних премій — "Греммі".

 

Зараз ви читаєте новину «Із портрета Тараса Шевченка зробили ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі