пʼятниця, 09 листопада 2007 07:03

Із довоєнних магазинів на Хрещатику залишається тільки ЦУМ

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  До 10 листопада книжковий магазин ”Знання” має звільнити приміщення на Хрещатику
До 10 листопада книжковий магазин ”Знання” має звільнити приміщення на Хрещатику

Завтра завершується 10-денний термін, у який книжковий магазин "Знання" на столичній вулиці Хрещатик мав звільнити приміщення. Таку вимогу надіслало книгарні комунальне підприємство "Київжитлоексплуатація". Якщо "Знання" закриється, від старого довоєнного Хрещатика залишиться лише Центральний універмаг.

Два тижні тому з головної вулиці столиці виселили ще один книжковий магазин — "Планета" — який працював із 1953 року. Нині приміщення ремонтують. На нього претендує Міністерство палива та енергетики. Пару років тому зникла книгарня "Мистецтво".

У "Знанні" кажуть, що замість них хочуть відкрити бутик одягу мережі "Арго". Вона належить депутатові Київради від Партії регіонів Володимиру Дейнеці.

З Хрещатика зникають не лише книгарні. З початку року закрили магазини "Тканини", "Взуття", "Фарфор Фаянс". Столичний архітектор Георгій Духовничий зауважує, що Київ втратив статус міста, в якому можна жити. Особливо це позначається на центральних вулицях.

— Хрещатик став дорогою офісною вулицею. Розпродали все, що збудували за останні 50 років, — каже архітектор. — Продуктових магазинів немає. Мешканцям треба пройти кілька кілометрів, щоб купити хліба. Я вже не говорю про школи та дитячі садочки.

За останні п"ять–шість років із Хрещатика зникли крамниці "Овочі", "Хліб", "Молоко", "Кулінарія", єдиний у місті магазин дієтичних продуктів. Два роки тому закрили "Центральний гастроном". Тепер там продають одяг, парфуми, швейцарські годинники.

— У центрі Києва всюди гральні автомати, магазини мобільного зв"язку і аптеки. Мабуть, для того, щоб піти купити чи продати мобільний телефон, далі спустити всі гроші в автоматах і, щоб не стало серце, побігти в аптеку по заспокійливе, — іронізує Духовничий.

Під час війни радянське підпілля майже повністю зруйнувало Хрещатик. Уцілів лише квартал кінця XIX — початку XX ст. — відтинок від вул. Богдана Хмельницького до бульвару Тараса Шевченка. Саме тут розташований магазин "Знання".

— Могли би просто реконструювати фасад із відтворенням усіх історичних особливостей. Зробити щось на зразок "Глобуса", що на Майдані. Там би помістилися і книжки, і парфуми, і шмаття, — пропонує заступник начальника управління містобудування та архітектури київської адміністрації Віктор Глєба, 38 років.

Єдиним магазином, який діяв на Хрещатику ще до війни, залишиться Центральний універмаг. Його відкрили 1939 року. Під час війни приміщення частково зруйнували, але  згодом відбудували. Там досі зберігся ескалатор із радянських часів.

Практично незмінним лишиться і Центр мистецтв "Український дім" на Хрещатику, 2. У 1980-х він був київським філіалом Центрального музею Володимира Леніна. При головному вході досі збереглися барельєфи революційної тематики. Прибрали лише скульптуру вождя всередині.

З Хрещатика приберуть зовнішню рекламу

Протягом двох наступних років мерія планує прибрати на Хрещатику зовнішню рекламу, пофарбувати дахи будинків у світло-червоний колір, встановити нові ліхтарі та однокольорові віконні рами на всіх будинках.
Голова робочої групи з упорядкування Хрещатика Ігор Добруцький, 49 років, каже, що частина вулиці, де тепер паркують машини, буде пішохідною. Там посадять 260 німецьких лип і багато квітів. Почнуть також садити білі та рожеві каштани. 10-річні дерева коштують від 1,5 тис. євро. Зараз на Хрещатику росте 175 каштанів.
Через кожні 1200 м стоятимуть кіоски з продажу кави, прохолоджувальних напоїв, газет. Від Європейської площі до майдану Незалежності робитимуть підземний паркінг. Загалом на реконструкцію планують витратити 30 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Із довоєнних магазинів на Хрещатику залишається тільки ЦУМ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі