четвер, 18 червня 2009 18:49

Їсти треба овочі зі свого регіону

— У забруднених регіонах з імунітетом двояка ситуація — є знижений і завищений, — коментує лікар-імунолог із Києва Семен Мендштейн, 49 років. — Погано й те, й інше. Люди зі зниженим імунітетом ризикують захворіти на рак і вірусні захворювання. Із підвищеним — на автоімунні захворювання. Тоді імунні клітини замість бактерій та вірусів знищують тканини печінки, передміхурової залози, серця.

Найкраще регулює захисні сили організму свіжа зелень, фрукти й овочі. Важливо, щоб вони були з регіону проживання. Вітчизняні фрукти не можна замінювати завезеними. Корисно готувати свіжі салати з оливковою, кукурудзяною і льняною олією, вінегрети, — вважає Семен Натанович.

Імунолог не схвалює вітамінів у пігулках. Вони можуть викликати побічні ефекти, токсичні реакцій.

— В Україні майже немає людей, яким бракує вітамінів. Частіше хворіють гіпервітамінозами — перенасиченням ними.

Лікар радить відпочивати у чистіших регіонах України. Наприклад, шлунково-кишкові захворювання краще лікувати на мінеральних курортах Карпат, а дихальні й гінекологічні — у Криму.

Зараз ви читаєте новину «Їсти треба овочі зі свого регіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі