четвер, 16 січня 2020 07:15

Іпотеку даватимуть під 15 відсотків річних

Цьогоріч банки мають поновити іпотечне кредитування. Кошти даватимуть під 14–15% річних, каже заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова, 47 років.

— 2019-го відбулося зростання валового внутрішнього продукту. Тож цьогоріч економіка почне кредитувати. Відбудеться поновлення іпотечного кредитування, — говорить Катерина Рожкова.

— Іпотека в країні практично відсутня через високі ставки, — каже економіст Андрій Новак, 46 років. — Мало хто готовий ризикнути і взяти кредит під 25 відсотків річних на 25 років.

Іпотеку на житло невигідно брати і за річної ставки 8–10% на понад 10 років.

— У цивілізованих країнах іпотечна ставка — 1–5 відсотків. Банки заробляють на різниці між залученими грошима й тими, які продають через кредити. Там чистий заробіток 7–8 процентів — це добре. А 10 — величезний успіх. У нас банки і підприємці хочуть мати за рік 30–50 відсотків.

Нацбанк потроху знижує облікову ставку. Це єдиний шлях відновити кредитування. Створити окремо взяту кредитну ставку за певними програмами неможливо. Хіба за рахунок спеціальних фондів, що підтримуються з держбюджету. Та зараз він бідний. Третина коштів іде на обслуговування держборгу. Решта — на скромне фінансування освіти, медицини, оборони. Фонди, яким виділяють гроші на нібито цільове іпотечне молодіжне кредитування, оперують невеликими сумами. Йдеться про декілька десятків квартир на рік.

Зараз ви читаєте новину «Іпотеку даватимуть під 15 відсотків річних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі