вівторок, 28 грудня 2010 04:15

Іноземці скуповують у нас шоколад і горілку

— 5 годин у черзі стою. Стільки машин за останній місяць на кордоні не бачила. Через цих закупщиків не встигаю на потяг. Маю ще годинку, а переді мною десь 50 машин, — говорить 43-річна Емілія Вісак з Ужгорода.

У четвер в обід вона стоїть у пункті пропуску "Тиса", у місті Чоп на Закарпатті. Чоловік везе її "тойотою" до угорського міста Загонь. Звідти потягом Емілія вирушить до Будапешта, де з родичами планує провести Різдво.

Перед новорічно-різдвяними святами пункти пропуску на Закарпатті переповнені. Угорці, словаки та румуни їдуть до України за дешевими продуктами і речами. Затоварюються переважно на ринках в Ужгороді.

— У вас алкоголь и продукты дешевле, — каже 50-річний Імре Тонер з Ніредьгази. Везе з Ужгорода горілку, шампанське, гречку, шоколад, печиво, чіпси, цигарки. — Сигареты, например, у нас по 800 форинтов (близько 30 грн. — "ГПУ"), у вас купил пачку за 10 гривен. Жаль, что граница не разрешает везти много.

Угорські прикордонники впускають у країну не більше 1 л горілки, 2 л вина, 5 л пива, дві пачки цигарок на одну особу. Усього товару дозволяють везти не більше як на 200 євро. Забороняють ввозити до країн Євросоюзу м'ясні та молочні вироби. Тому їх іноземці в Україні не беруть.

— Украинские сладости — очень вкусные, — розповідає 25-річний Аттіла Надь із Загоні. Стоїть у черзі на мосту через Тису, яка розділяє Україну й Угорщину. Відкриває багажник "опеля". Там стосами лежать пральний порошок, солодощі, горілка, пиво, шампанське. — Сыну под елку купил игрушку, — показує запаковану китайську пластмасову автомашину. — Жене — набор посуды. А себе — дешевые сигареты. Одесское шампанское — очень вкусно. В очередях на границе приходится по 3–4 часа стоять. Но оно того стоит.

На Закарпатті іноземці купують і подарунки під ялинку. Найчастіше — іграшки, постільну білизну, спортивні костюми, взуття, верхній одяг.

— Словаки їздять до нас цілий рік, купують все підряд, — розповідає 30-річна Мар'яна Молнар. Вона продає горілчані вироби у невеликому магазині в Малих Селменцях Ужгородського району. Село знаходиться на кордоні зі Словаччиною. — Перед Різдвом і Новим роком особливо добре йде алкоголь. Беруть горілку, вина, коньяки, все що є.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці скуповують у нас шоколад і горілку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі