пʼятниця, 29 жовтня 2010 02:24

Ікону відтворили з давнього наскельного малюнка

У листопаді до Києва привезуть картину, відтворену з наскельного зображення Ісуса Христа. Це єдина у світі копія лика Сина Божого, намальованого в горах Карачаєво-Черкесії.

Зображення знайшов 56-річний Станіслав Руденко, член-кореспондент Міжнародної академії біоенерготехнологій. Ікону-копію створила дніпропетровська художниця Вікторія Тимченко.

— Про це зображення на скелі мені розповіли водії-міжнародники, які в тих краях підвозили місцевих жителів, — розповідає Руденко. — Інформації було дуже мало. Я поїхав на Західний Кавказ.

В експедицію 2005 року Руденко взяв чотирьох фахівців.

— Навіть старі тамтешні жителі не могли точно вказати місце. Один дід направив нас у бік гори Ельбрус. Пройшли 600 кілометрів. Побачили охоронний блокпост. Охоронці сказали, що ми зайшли не в той бік. Змушені були повертатися. Потім нам допоміг настоятель місцевого храму. Підйом на гору був складним. Її уклін — 40–70 відсотків, часто траплялися провали. За 50 метрів до гори з ликом Христа на нас напав рій кавказьких бджіл. Сильно покусали. Добре, що ми мали протиалергійні препарати.

Спеціалісти встановили, що зображення зробив у VII–IX ст. невідомий ченець. Воно 80 см завширшки та 140 см завдовжки. Намальоване темперними фарбами — коричневою, жовтою, зеленою, червоною та фіолетовою. Місцями вони вигоріли на сонці.

— Помітив, що малювали двоє — лівша і правша. В одних місцях фарби були нанесені зліва направо, в інших — навпаки. Я пробув там сім годин. Знімав на фотоапарат і камеру. Те зображення пережило 14 військових дій і 17 катаклізмів. Але може бути знищене. Паломники почали приїздити туди після нас. Вони відламують шматки від скелі, пишуть на зображенні свої імена. У російському міністерстві культури на запит відповіли, що на збереження малюнка немає грошей.

Два роки Руденко шукав, хто б узявся перемалювати зображення. Погодилася Вікторія Тимченко.

— Створила ікону за вісім місяців. Картина-копія має величезну енергетику. Якщо біля неї провести рукою, відчуєте тепло.

Роботу виставили у Дніпропетровській області. Повезуть містами України, а потім покажуть у Західній Європі.

Зараз ви читаєте новину «Ікону відтворили з давнього наскельного малюнка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі