субота, 05 квітня 2008 07:14

"Хор Турецького" не побачив української незалежності

Російський музичний гурт "Хор Турецького" дав два концерти у столичному палаці "Україна". Десятеро співаків майже не використовують музичних інструментів, бо голосом відтворюють їхнє звучання. Квитки коштували 300–900 грн.

— Приїхав в Україну й ніякої вашої незалежності не відчуваю, — каже керівник хору Михайло Турецький, 45 років. — Тут все так само, як і в Росії. Тому почуваюся наче вдома. Раніше ми виконували пісні вісьмома мовами, серед них англійська, французька, іспанська, італійська, іврит. Минулого року заспівали ще й українською. В Одеському оперному театрі взяли уривки з "Наталки Полтавки" Котляревського та націонал-патріотичної опери "Запорожець за Дунаєм" Гулака-Артемовського. Без акценту навчилися співати швидко, спеціально найняли викладача, який ставив нам правильну українську вимову.

Минулого тижня українські пісні заспівали в московському Кремлі.

— Виконували "Червону руту" — зал підспівував. Це єдина ваша пісня, яку люди в нас знають, — запевняє Михайло.

Нову пісню невідомою для співаків мовою хор може розучити за 40 хв.

— Якось їхали виступати перед президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, — згадує Турецький. — Вирішили зробити йому приємне — заспівати його улюблену пісню про кохання казахською. Вивчили її за 40 хвилин перед концертом, доки їхали в автобусі. Нам написали текст пісні російськими літерами, потім включили запис — запам"ятовували її на слух. Одна дівчина прослухала нас і була шокована тим, що співаємо майже без акценту.

Зараз ви читаєте новину «"Хор Турецького" не побачив української незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі