неділя, 25 березня 2007 17:08

Херсонщину засипало піском і пилюкою

Автор: фото: Павло УМАНЕЦЬ
  Жителі Нової Каховки Херсонської області в суботу вранці рятуються від вітру. На Дніпровському проспекті біля будівлі міськвиконкому вітер викорчував кілька ялин
Жителі Нової Каховки Херсонської області в суботу вранці рятуються від вітру. На Дніпровському проспекті біля будівлі міськвиконкому вітер викорчував кілька ялин

Десятки сіл без струму, зірвані дахи на школах, лікарнях та дитсадках, повалені водонапірні башти, сотні викорчуваних дерев та засипані піском посіви — так нині виглядає Херсонська область. Минулої п"ятниці та суботи регіоном пронеслася пилова буря. Таких тут не було з 1969 року. Збитки підраховують, однак ідеться про сотні тисяч гривень.

Буря розпочалася вранці 23 березня. Небо зненацька посіріло, хоч до того було сонячно. За півгодини на вулицях міст та сіл через пилюку стало неможливо дихати.

— Я таке вперше в житті бачила! Повітря було сіре, на зубах пилюка чорна, — згадує киянка Тамара Джурабаєва. Вона в ці дні гостювала в родичів в Асканії Новій.

— Пориви вітру сягали 40 метрів за секунду, — каже заступник директора гідрометеорогічної лабораторії села Веселе Новокаховського району Леонід Олійник. — Навіть при 30 метрах величезні дерева вириває із землі та зав"язує у вузол. А тут 40 метрів за секунду.

Найбільше дісталося Новокаховському, Великоолексіївському, Чаплинському, Іванівському та Цюрупинському районам. У суботу терміново скликали селекторну нараду. Губернатор Борис Силенков повідомив, що біля двох сотень населених пунктів залишилося без електрики, знищено та пошкоджено посіви ячменю, гороху, маку на 4 тис. га.

— У Великолепетихівському районі загинув рибалка, — каже губернатор. — А у Цюрупинському селянка, якій позносило теплиці, з горя наковталася отрутохімікатів. Її вдалося врятувати.

Селянка з горя наковталася отрутохімікатів

До лікарів звернулося семеро жителів Нової Каховки, яких травмували уламки шиферу, черепиці, скла та гілки дерев. До однієї жінки, за кілька кроків перед якою впало величезне дерево, викликали "швидку". Перед міськвиконкомом Нової Каховки викорчувало кілька старих ялинок.

— Місто ще не оговталося від пожежі в Палаці культури, а тут нове лихо, — бідкається мер Володимир Коваленко. — Щоб прибрати сміття із вулиць та полагодити дахи, з бюджету вже виділили 40 тисяч гривень.

— Було таке, як кінець світу, — згадує заступник начальника Гідрометеоцентру Херсонської області Віктор Капінос. — На сонце можна було дивитися без окулярів. А ще промені переломлювалися крізь пилюку, і виходило дивне червонувате світіння.

Леонід Олійник каже, що буревій виник в результаті зіткнення антициклона із Архангельської області та циклона з Балкан.

— Пилюку до нас іноді приносить аж із Туреччини чи з Карпат, — розповідає 57-річний Олександр Розумняк, начальник Новокаховського управління МНС України. — Коли мені було 19 років, з полів позмітало 15-сантиметровий шар чорнозему. Був лютий, сніг лежав. І пилюка страмбувалася з ним, що сніг до серпня не танув. Після 1969 року таких буревіїв не бувало.

Те, що відтоді пилу та піску стало менше, пояснюють введенням в дію Каховського водосховища й інтенсивним зрошуванням земель. Тепер пилеві бурі повертаються. Місцеві жителі пов"язують їх із господарською діяльністю людини.

— Я думаю, це тому, що лісопосадки вирубують, — каже Тамара Джурабаєва.

На Закарпатті на дорогу впали 40 дерев

У п"ятницю 40 повалених вітром дерев заблокували рух автотранспорту між райцентром Міжгір"я та селом Стригальня в Закарпатській області. До ранку через вітер було знеструмлено 47 населених пунктів і виведено з ладу 32 автоматичні телефонні станції.
На Буковині без струму залишилися 11 сіл та квартал обласного центру, на Львівщині — 52 населені пункти.
У селі Кутянка Острозького району Рівненської області вітер зірвав із даху школи 75 листів шиферу.

Христина ГОРОБЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «Херсонщину засипало піском і пилюкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі