середа, 01 вересня 2010 06:27

Хасидів приїде до Умані на 75 тисяч менше

Цього року до міста Умань на Черкащині приїде щонайбільше 25 тис. хасидів. Жителі та місцева влада розраховували, що буде 100 тис. прочан.

Про це заявили на засіданні робочої групи в Умані з питань паломництва представники аеропортів. Літаками в Україну з Ізраїля прилетять 18 тис. хасидів.

— 18 тысяч — это на несколько тысяч больше, чем в прошлом году, — розповідає 27-річний Шимон Бускіна, представник Благодійного фонду ім. Рабі Нахмана в Умані. — Ще кілька тисяч паломників приїде автобусами. Будуть з Європи та США. Але разом це буде 20–25 тисяч.

За тиждень до приїзду прочан вул. Пушкіна в Умані не впізнати. Місцеві зводять прибудови до домів, монтують на вулицях кіоски.

— Всі казали, що приїде тисяч сто цього року, — говорить місцевий Володимир, 32 роки. — У мене тут є старий будинок, постійно туди селю хасидів. Цього року сарайчик побудував, купив ліжка двоярусні. Думав, ще чоловік 20 візьму. А тепер, що з тим сарайчиком робитиму?

Цього року сарайчик побудував, купив ліжка двоярусні

Проти приїзду паломників протестує Рада громадських організацій Умані.

— У місті треба запровадити туристичний збір, у який має бути все включено, — пояснює Валерій Кислинський, голова ради. — В усьому світі таке є, а в нас чомусь за всіх туристів має платити благодійний фонд. Ці питання треба вирішити, щоб наповнювався бюджет міста.

2010 рік для хасидів — ювілейний. Вони відзначатимуть в Умані з 5 по 9 вересня 200-ті роковини з дня смерті їхнього пророка Рабі Нахмана. Тому жителі розраховували на велику кількість паломників. За рік до Умані приїздить близько 70 тис. богомольців, за неофіційною інформацією.

Зараз ви читаєте новину «Хасидів приїде до Умані на 75 тисяч менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі