четвер, 30 грудня 2010 08:30

Грузинам пощастило — витягли щасливий квиток

 

Фонд "Демократичні ініціативи" опитав 43 експертів щодо успіхів України 2010 року.

— Якщо говорити про якісь системні зміни чи хоч план таких, то ми нічого такого не побачили, — каже один із залучених експертів політолог Євген Золотарьов, 38 років. — Отже, й успіхом назвати щось важко. Щодо Євро-2012, то це дуже сумнівний успіх. У такому стані, у якому є країна, проведення Євро — це іграшка для влади і можливість непрозоро розподілити величезні бюджетні кошти. Такій державі чемпіонат не потрібен. Податковий Майдан — це намічена тенденція усвідомлення малим та середнім бізнесом себе як класу. Важко говорити, чи сформувалася корпоративна свідомість і відповідальність цих людей. Побачимо наступного року.

Справді можна говорити про успіх у відносинах з Євросоюзом. Насамперед — обіцянки безвізового режиму. Але це не стільки успіх цієї влади, як інерційне визнання фактичного стану речей з Україною. Бо ми — географічний сусід ЄС, багато наших там працюють, після 2004-го у нас був поступ із демократизацією. До безвізового режиму дійде рано чи пізно.

Успіхом є, що суспільство прокинулося від летаргійного сну. За президентства Ющенка воно було заколисане демократією. Зараз влада його тонізувала. Можливо, з цього щось вийде.

Насправді успіхом може бути лише зміна системи. Рушієм цього у 90 відсотках випадків є суспільство. А в 10 відсотках, ну, буває, пощастить народу, як грузинам — витягли щасливий квиток. Це трапляється дуже рідко.

Зараз ви читаєте новину «Грузинам пощастило — витягли щасливий квиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі