четвер, 10 червня 2021 00:25

Гроші для пенсіонерів носитимуть листоноші

Уряд скасував автоматичне переведення виплат пенсій на банківські картки з 1 вересня. В Україні бракує банкоматів. 13 млн громадян не мають до них доступу, пояснили.

Виплати продовжить доставляти Укрпошта. Вона покриває 100% населених пунктів.

— Нарешті поклали край боротьбі за комфорт і здоров'я літніх людей. 3,5 мільйона пенсіонерів фізично не можуть потрапити до банкоматів. До 2023 року пенсії носитимуть листоноші. Виплати також можна отримати в наших відділеннях, — каже гендиректор Укрпош­ти Ігор Смілянський, 45 років.

— Це правильне рішення. Наші села не готові до оплат послуг чи товарів картками, — говорить економіст Андрій Новак, 48 років. — Банкоматів у таких місцях практично немає, в магазинах і на сільських базарах картки теж рідко приймають. Їздити щомісяця в райцентр і знімати готівку пенсіонерам складно. Не всі можуть фізично це робити — через погане здоров'я, відсутність регулярних автобусних рейсів, далеку й недешеву дорогу.

Банківська інфраструктура в Україні погано розвинена.

— Треба встановлювати банкомати так, щоб до них мали доступ усі громадяни, — додає Новак. — Але самостійно банки цього не робитимуть. Коли встановлюють апарат, то враховують певний ліміт операцій для нього. Інакше не вигідно обслуговувати. Навряд селяни користуватимуться ним частіше разу на місяць. У такій ситуації має втрутитися влада й допомогти банкам із фінансуванням або якось їх стимулювати.

Зараз ви читаєте новину «Гроші для пенсіонерів носитимуть листоноші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі