субота, 20 вересня 2008 07:09

Гривню визнали найкрасивішою

  Останній варіант української гривні. Перший намалював художник Василь Лопата
Останній варіант української гривні. Перший намалював художник Василь Лопата

Швейцарські фінансисти визнали українську гривню найкрасивішою валютою у світі. Такого висновку експерти дійшли на щорічному засіданні комісії з естетики Міжнародного фінансового банку.

П"ятірка найкрасивіших валют виглядає так: наша гривня, австралійський долар, євро, болгарський лев, американський долар.

Фахівці розглянули понад 50 валют. Критеріями конкурсу були не тільки естетичне оформлення грошових знаків, їхня платоспроможність і банківське забезпечення. Брали до уваги історичне значення особистостей та архітектурних споруд, зображених на валюті.

— Як інформаційно-історичне зображення, наша гривня дає українцю значно більше, ніж долар чи євро своєму народу, — вважає художник Юрій Логвин. — Вона відтворює історію минулого, позаминулого століття. Це не лише гроші, а й закладення в свідомість українців, чиїми нащадками ми є.

Юрій Григорович каже, що зображення на гривнях — гарне поєднання пам"яток архітектури, природи та відомих осіб.

Також швейцарські фінансисти перевіряли гроші на міцність. Виявилося, найчастіше рвалися канадські долари. Також слабкими є англійський фунт стерлінгів і латвійський лат. Гривня не порвалася.

У прес-службі Національного банку України говорять, що про перемогу гривні у конкурсі дізналися від журналістів.

Зараз ви читаєте новину «Гривню визнали найкрасивішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі