середа, 05 березня 2008 07:04

Григорій Чаусовський розробив пояс від хропіння

Автор: фото надане Григорієм Чаусовським
  Доцент біологічного факультету Запорізького національного університету Григорій Чаусовський показує, як потрібно використовувати його розробку
Доцент біологічного факультету Запорізького національного університету Григорій Чаусовський показує, як потрібно використовувати його розробку

"Тиждень тому я вичитав у Інтернеті, що від хропіння страждає половина світу. І вирішив створити для цих людей спеціальний пояс, — розповідає доцент біологічного факультету Запорізького національного університету Григорій Чаусовський, 61 рік. — Прочитав, що в піжаму вшивають тенісний шарик. Але це незручно, бо коли на нього ляжеш спиною, він мулятиме. Бачив винахід німців — електричний браслет. Коли людина починає хропіти, він б"є струмом. Але це небезпечно для мозку".

Чаусовський на резинці прикріпив два пристрої: мікровібратор біля живота і датчик з вібратором на спині.

— Людина починає хропіти, коли спить на спині або на животі. Коли вона лягає в таку позицію, вібратори починають працювати. Це легенькі дотики до тіла, схожі на вібрацію мобільного телефону, — розповідає вчений. — Людина не прокидається, лише перевертається на лівий чи правий бік.

Чаусовський говорить, що його поясом слід користуватися щонайменше місяць. Далі можна звикнути змінювати позу без допомоги вібраторів.

Лікарі кажуть, що хропіння найчастіше виникає через серцеву недостатність, цукровий діабет, ожиріння, порушення ритмів серця.

— У кожного індивідуальний організм. Комусь поможуть краплі від хропіння, іншому — операція, — розповідає отоларинголог Київської обласної лікарні Ярослав Коба. — А пояс будитиме людину, і вона змінюватиме позу.

Пояс від хропіння Чаусовський зробив за ніч. Витратив на нього 15 грн. Але в серійне виробництво вчений його не запускає. Навіть не патентуватиме свій винахід.

Пояс учений зробив за ніч. Витратив на нього 15 гривень

— На це потрібний менеджер. Я — вчений, мені ніколи таким займатися, — пояснює. — До того ж цей пояс кожна людина може зробити сама.

Перший винахід Григорій Чаусовський зробив 40 років тому — виготовив прилад для вимірювання пилу в повітрі. Нині чоловік має  понад 100 винаходів. Серед улюблених — антистресова трубка для дихання. Її вчений постійно носить із собою.

— У ніс вставляється спеціальна трубка, і, коли дихаєш, в ній починають світитися вогники. Вони заспокоюють мене, — розповідає Григорій Олександрович. — Ця трубка — дзеркало душі. Якщо я знервований, вогні яскраво горять, а коли спокійний — тьмянішають.

Його дружина Наталія Лашко також працює в Запорізькому університеті на кафедрі хімії. Донька Марія навчається в п"ятому  класі. Їм найбільше подобається пристрій "акваеконом". Якщо з крана капає вода — він гуде.

— Більшість винаходів перевіряю на дружині та доньці. Коли їм не подобається — критикують, найчастіше — за дизайн. Донька каже, що будь-який пристрій має бути сучасним. Але в мене немає на таке часу, — говорить Чаусовський.

Серед недавніх його винаходів — тарілка від ожиріння. Під її дном прикріплений сенсор. Він реагує на дотик, подаючи електричний сигнал. Людський голос із тарілки попереджає споживача, що їжа надто калорійна. Коли ж страва корисна, сенсор мовчить.

Ще одне відкриття вченого — косметика з психологічним ефектом. Розповісти про розробку детальніше Чаусовський відмовляється. Каже лише: коли її нанести — в жінки покращиться настрій. Косметику він подарує дружині до 8 Березня.

Григорій Олександрович запевняє, що від винаходів не отримує доходів. Говорить, що живе на викладацьку зарплату.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Чаусовський розробив пояс від хропіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі