понеділок, 11 червня 2007 07:07

Гриця Ерде намалювала Богородицю з чотирма грудьми

Виставку "Самки та яйцекладки: жінки з культури" 20-річної художниці Гриці Ерде відкрили в Музеї ідей у підвалі монастиря бернардинів у Львові. Приблизно місяць тому цю експозицію заборонили показувати у Дрогобичі. Заступника мера обурило зображення Богородиці з чотирма грудьми.

— Ідея картини "Чотиригруда Діва Марія" в тому, що для жінки було би мало двох грудей, аби виростити Сина Бога, — виправдовується художниця. — Виставкою "Самки та яйцекладки" я хотіла спростити функцію жінки до того, що вона всього-на-всього має народжувати дітей. На полотнах зображені оголені жінки, переважно лисі, з усіма целюлітами й іншими недоліками тіла, які можна побачити, роздягнувши будь-яку на вулиці.

На відкритті у Львові не обійшлося без критики.

— Нині мистецтво наповнене зграєю дилетантів і нездар, — вважає мистецтвознавець Андрій Дорош, 59 років. — Якщо брати картини Гриці Ерде, то щось подібне за стилем я бачив іще на початку 50-х років у журналі "Польща".

Виставка в Музеї ідей триватиме до 16 червня. Потім картини повезуть до Івано-Франківська.

Зараз ви читаєте новину «Гриця Ерде намалювала Богородицю з чотирма грудьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі