середа, 08 вересня 2010 01:00

Гранату знайшли на даху шкільної їдальні

Автор: фото: Ірина ГРЕБЕНЮК
  Рятувальник передає колезі гранату РГД-33 біля школи №4 у райцентрі Калинівка на Вінниччині. При її вибуху утворюється 2400 осколків
Рятувальник передає колезі гранату РГД-33 біля школи №4 у райцентрі Калинівка на Вінниччині. При її вибуху утворюється 2400 осколків

— Страшно подумати, що вона лежала у нас над головами. Зараз згадую, і аж мурашки по шкірі! Ремонтники з криші гукають, що бомбу найшли. Я не вірила. Показали ближче. Думала, це знаряддя для метання на фізкультурі. До мене дойшло, як приїхала міліція з саперами, — згадує 36-річна працівниця їдальні школи N4 у райцентрі Калинівка на Вінниччині. Під час капітального ремонту покрівлі будівельники знайшли гранату РГД-33.

Її серед тирси та горобиних гнізд виявили троє покрівельників. Місцеві вважають, зброю заховали за часів Другої світової. Рятувальники знешкодили гранату.

— Їдальні вже 107 років. Криша дуже прогнулася. Якби взимку на неї випав сніг, могла б рухнути, — додає Леонід Масера, начальник районного відділу освіти.

У часи війни в ній жили німці

— Спочатку їдальня слугувала за школу, — каже Віра Гуцман, 55 років, директорка школи. — У часи війни в ній жили німці. Але ж граната радянська. Значить, заховали її наші. Снаряд був зеленого кольору, завдовжки 20–30 сантиметрів. Дуже добре зберігся.

Якби на горищі сталася пожежа, снаряд міг вибухнути, але капітальних стін не зруйнував би, говорять рятувальники. При вибуху гранати утворюється до 2400 осколків, вони розлітаються в радіусі 25 м.

Працівники їдальні сфотографували знахідку на згадку на мобільники.

Зараз ви читаєте новину «Гранату знайшли на даху шкільної їдальні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі