пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:06

Годинник мерії орієнтується на сигнал супутника

На вінницькій мерії замінили електронний годинник. Завбільшки він, як і попередній, 5,3х1,3 м. Проте вдвічі економніший за старий — забирає електроенергії не більше від двох лампочок на 200 Вт.

— Він і точніший, бо сигнал приймає одразу з супутника системи Джі-Пі-Ес, — каже директор фірми-виробника "Планета М" Михайло Борбич, 50 років.

За наявності приймача сигналу американської системи Ґлобал Позішнінґ Сістем можна безкоштовно визначати своє місцеперебування у всьому світі чи дізнаватися точний час.

Старий годинник виготовляли на вінницькому заводі "Термінал". За шість років експлуатації він спрацювався — цифри світилися тьмяно, деякі фрагменти не загорялися.

— Ремонтувати вже не було сенсу, тому викинули на смітник. Новий годинник  пропрацює більше 10 років, — запевняє Борбич.

У Вінниці виготовляти годинники, які отримують час із супутника, почали п"ять років тому. За цей час у "Планети М" подібних замовили близько сотні.

— Замовляють їх навіть райцентри, Хмільник, Калинівка, Погребище, — продовжує Михайло Борбич. — Райони беруть дешевші, без зв"язку із супутником, за 795 гривень. Найдорожчий годинник за 32 тисячі у нас узяв харківський вокзал. Він із синіми світлодіодами, вони утричі дорожчі за червоні. А той, що на вінницькій мерії, коштує близько 29 тисяч гривень.

"Планета М" виготовляє також табло для стадіонів та залів. Їх продають у Молдові, Казахстані, Киргизстані.

Зараз ви читаєте новину «Годинник мерії орієнтується на сигнал супутника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі