середа, 30 січня 2008 07:05

Глядачі не ходять на фільми українською мовою

24 грудня Конституційний суд зобов"язав кінопрокатників озвучувати або субтитрувати іноземні фільми українською мовою. А ті вважають, що через це в російськомовних регіонах кінотеатри вимруть.

На перший дубльований фільм жахів у сімферопольському кінотеатрі "Спартак" продали 12 квитків.

— Таких зборів у нас не було ніколи, — розповідає комерційний директор Ігор Скоробогатов. — За тиждень до прем"єри постійно телефонували люди. Дізнавалися про український дубляж, з їхніх вуст звучав нецензурний коментар. Потім клали слухавку.

На вході до кінозалу висить відкритий лист президентові, прем"єру, спікерові парламенту й голові РНБО із закликом втрутитися в ситуацію. Людям пропонують підписатися під зверненням.

Касир запорізького кінотеатру "Зірка" 39-річна Тетяна Сидорченко розповідає, що глядачі невдоволені. Їх поменшало на 20–30%. У донецькому кінотеатрі ім. Шевченка теж скаржаться на погане відвідування.

— Зараз іде фільм "Рембо-4". Так до обіду зали простоюють. Нікого немає. А під вечір — 10–20 осіб, — зауважує адміністратор Ганна Василівна. — До нововведення зали були завжди майже повними. Люди здають квитки, коли дізнаються, якою мовою стрічка.

У київських кінотеатрах розповідають, що спершу після рішення суду люди були незадоволені українським перекладом. Однак глядачів не поменшало.

— У Києві люди будуть ходити в кіно, незалежно від мови, — каже адміністратор "Одеса-кіно" Вікторія Невзгляд.

Окрім того, що в російськомовних регіонах поменшало глядачів у кінотеатрах, на екрани виходить менше фільмів. Бо прокатникам невигідно їх перекладати.

— Багато картин український глядач не побачить, — каже "ГПУ" президент рекордингової компанії "JRC" Володимир Артеменко. — Спочатку стрічку треба купити. Це 50–60 тисяч доларів. Потім зробити їй рекламу. Це ще 30 тисяч. Дубляж коштує стільки ж. Є ще інші витрати. А посередні роботи ці затрати просто не відіб"ють. Торік приблизно 25 фільмів могли би в цих умовах бути комерційно вигідним проектом.

Зараз ви читаєте новину «Глядачі не ходять на фільми українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі