четвер, 29 жовтня 2020 00:50

Газ подорожчає до 6,33 гривні за кубометр

У листопаді в Україні збільшиться ціна на газ, почнуть масово встановлювати термінали для оплати покупок обличчям, компанія LG заблокує послугу "cмарт ТВ" у своїх телевізорах, які не пройшли сертифікацію в Україні.

Із 1 числа Нафтогаз на 34,7% підвищить тариф на газ для українців, які користуються пакетом "Місячний". Кубометр коштуватиме 6,33 грн, замість 4,7 грн.

— Клієнти, які підключали тариф "Річний", сплачуватимуть за паливо й надалі фіксовану ціну, — кажуть у ­Нафтогазі.

Причиною подорожчання називають початок опалювального сезону і зростання оптової ціни на закупівлю газу.

— Зимою паливо ще подорожчає, бо підлаштовуємося під стандарти газового ринку Європи. В холодні місяці ціна йтиме вгору, через попит. А влітку — знижуватиметься, — говорить експерт з енергетики Михайло Гончар, 57 років. — Вищі тарифи призведуть до збільшення плати за опалення. Не одразу, але це буде. Хто не хоче миритися — шукатимуть варіанти економії, утеплювати будинки чи встановлювати індивідуальні системи обігріву.

Біометричні платіжні ПОС-термінали почне масово встановлювати Приват­банк із 1 листопада. Дозволятимуть сплачувати покупки обличчям.

Для налаштування послуги необхідно активувати сервіс "Фейспей" у мобільному додатку "Приват 24", зробити три фотографії та обрати картку з якої списуватимуть гроші.

Нині подібні термінали є лише в кількох супермаркетах країни. Для купівлі товарів достатньо глянути в монітор на касі та ввести свій пінкод.

— Плануємо найперше запустити технологію в місцях, де незручно розраховуватися картками чи телефонами. Це басейни, спа-салони, курорти, — каже керівник напряму обслуговування торгових підприємств Приватбанку Євген Васильцов. — Установка такого терміналу коштує так само, як і звичайного.

Із 16 листопада південнокорейська компанія LG почне блокувати послугу "cмарт ТВ" на своїх телевізорах в Україні, які не пройшли сертифікацію.

— Звичайний ТБ-сигнал лишиться. Будуть від'єднані лише цифрові сервіси й додатки, — говорять у компанії. — Чи сертифікований телевізор, можна перевірити вдома. На задній кришці в нього має бути маркування "ЕАС". Це підтвердження, що пристрій пройшов усі лабораторні випробування та оціночні процедури.

"Смарт ТВ" — послуга, яку автоматично підтримують сучасні плазмові телевізори. Дозволяє з них заходити в інтернет, соціальні мережі, ютюб, під'єднувати телевізор до комп'ютера.

Другий тур виборів мерів має пройти в містах із населенням понад 75 тис. жителів, де після голосування 25 жовтня, жоден кандидат не набрав 50% голосів. Попередня дата голосування — 15 листопада.

— Унікальність цих виборів у тому, що на них немає переможця, — каже політолог Віктор Таран, 42 роки. — У першому турі голоси українців розділилися приблизно порівну: загальнонаціональні партії та партії місцевого самоврядування мають десь по 25–30 процентів. Ще 35–40 відсотків людей не прийшли на дільниці, бо нікому не вірять і шукають альтернативу за кого голосувати в подальшому. За них розгорнеться боротьба політичних партій і нових політпроєктів. Хто цю боротьбу виграє — отримає перемогу на дострокових парламентських виборах, які наближаються до нас у турборежимі.

Зараз ви читаєте новину «Газ подорожчає до 6,33 гривні за кубометр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі