неділя, 04 березня 2007 16:27

Галя Федорів читає слова навиворіт

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Галя Федорів із матір’ю в приміщенні першого класу, де Оксана Миколаївна працює вихователькою
Галя Федорів із матір’ю в приміщенні першого класу, де Оксана Миколаївна працює вихователькою

Галя Федорів, 10 років, із села Криве Козівського району Тернопільської області за мить може повторити будь-яке слово, речення або уривок тексту навиворіт. Неважливо, чи вона його читає, чи просто чує. Однаково добре перефразовує українською, російською та англійською.

— Запитайте якесь слово, вона його зразу переінакшить, — каже 31-річна Оксана Миколаївна, матір Галі. — Це вже два роки, як вона так робить.

Уперше це сталося під час уроку. Дівчинка назву підручника замість "Читанка" прочитала як"Акнатич". Учителька цього не зауважила.

— Нещодавно я розказала на роботі, як Галя вміє говорити, — розповідає Оксана. — Після цього її викликали в учительську й почали навперебій перефразовувати різні слова — перевіряли.

Галя дуже любить вірші, особливо Тараса Шевченка. На прохання щось прочитати, голосно декламує "Реве та стогне Дніпр широкий". Строфу відразу проговорює в зворотному напрямку. Аналогічно перекручує англійські слова.

— Вона й співати так уміє, — додає матір.

Коли ішла до першого класу, навіть букв не знала

На підтвердження цього дівчинка відразу перефразовує російську пісню. Ефект — як у передачі "Хорошие шутки". Тільки там спочатку пісню записують на комп"ютер, а тут усе відбувається за лічені секунди.

— Галя дуже гарно співає і танцює, — зазначає Оксана. — Удома перед телевізором таке виробляє! На весіллях першою круг організовує. Я її віддала б до Козови на гуртки. Але то далеко. А хто буде відвозити і забирати? У мене часу немає.

Водночас донька читає вголос книжку з віршами то зліва направо, то навпаки.

Дохід Федорівих — тисяча гривень на місяць. Стільки заробляє Галин батько, 32-річний Василь. Працює залізничником. Дружина отримує лише 0,25 ставки вихователя групи подовженого дня у першому класі. Узявши кредит у банку, сім"я купила два м"які крісла та диван. Восени Оксана влаштувалася на сезонну роботу на Козівський цукровий завод. На зароблені гроші придбали холодильник.

— Усі продукти в нас домашні, — веде далі жінка. — Маємо два гектари поля, з них 80 соток тримаємо під сіно, а решта — орна земля. Чоловік постійно на роботі, тож обробляємо втрьох із Галею та молодшою донькою, третьокласницею Наталею.

Галя вміє і яєчню засмажити, і картоплю зварити. А ось заплітати волосся ще не навчилася. Тому, коли Оксана пішла на цукровий завод,  довгу, аж до пояса, косу довелося обрізати. А раніше мала найдовше волосся у школі.

Улюблена гра дівчинки — називати міста, села, імена на якусь букву. Любить грати в шашки та бавитися з ляльками. Серед шкільних предметів їй до душі англійська мова, читання, фізкультура й трудове навчання.

— Коли ішла до першого класу, навіть букв не знала. А зараз читає все, що бачить, — зауважує Федорів. — Уже перечитала книжки, які виписували з харківського "Клубу сімейного дозвілля". Російську сама вивчила.

Вісім років тому родина Федорівих купила хату. Колись в її підвалі була криївка УПА. Коли хтось видав схованку більшовикам, четверо повстанців застрелилися там.

— Нам цю хату за безцінь продали родичі чоловіка, — каже Оксана. — У ній багато років ніхто не жив. Навколо виросли такі бур"яни, що нагадували джунглі. Ми самі проводили електрику та газ. Зараз чоловік стелить підлогу. В одній кімнаті вона вже є, але ще не пошліфована і не фарбована. Добре, що тепер маємо пільги на газ, тож палимо у двох кімнатах. До цього тулилися в одній.

1974, 29 серпня — Василь Федорів народився у селі Криве Козівського району Тернопільської області
1975, 11 травня — там же з"явилася на світ Оксана
1996 — одружилися
1997, 4 березня — народилася Галя. На останній день народження батьки подарували ігрову приставку
1998, 10 травня — з"явилася на світ Наталя
2004 — Галя пішла до першого класу
2005 — у другому класі почала читати слова навиворіт

Зараз ви читаєте новину «Галя Федорів читає слова навиворіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі