понеділок, 08 грудня 2008 18:10

Фестиваль національних страв відбувся у столиці

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Кореянка пригощає відвідувачів фестивалю кухонь національним суші. Його приготували з огірків та крабових паличок
Кореянка пригощає відвідувачів фестивалю кухонь національним суші. Його приготували з огірків та крабових паличок

Сормалє — голубцями у виноградних листках, плачиндою — листковим тістом з овечою бринзою й грибами годувала киян румунська національна меншина.

Загалом на фестивалі національних кухонь у п"ятницю виставили свої блюда 18 національних меншин столиці. Зібралися в палаці мистецтв Служби безпеки України на вул. Ірининській.

Узбеки, татари, грузини дивували шашликом і пловом із різноманітними спеціями. Німці закололи молодого кабанця. Греки демонстрували сири.

— Для нас цей фестиваль — уявне повернення до своєї батьківщини. Я вже 37 років живу в Україні, — розповідає "ГПУ" румунка Аглая Козловська, 54 роки. Жінка вийшла заміж за киянина, тому, окрім румунської кухні, добре знає українську. Каже, що до кожної української страви додає "румунський акцент". Наприклад, борщ готує із квасу, який виготовляє на пшеничних висівках. Каже, він підвищує імунітет.

— Чоловік часто просить борщу з акцентом, — сміється Аглая Козловська.

У залі було майже 300 людей. Усі ходили з наповненими мисками. Дехто біля столів штовхався. До столика з гагаузькими стравами підходить бідно вдягнений літній чоловік. Куштує "керде" — пиріжки з м"ясом. Загортає два в серветку, кладе в целофановий пакет. Він наполовину наповнений різноманітними стравами. Спілкуватися відмовляється.

Ассирійці пригощали дулмою-тарпи. Зовні вона схожа на голубці, але фарш загортають у листя мати-й-мачухи. Ассирійка Емма Веніамінова радить спробувати мертоху — смажене на маслі борошно та давву.

— Давва — кисломолочний напій, куди кришать підсолені кріп, петрушку й зелену цибулю. Якщо нею запивати горілку, то точно не сп"янієш, — додає Веніамінова.

— А мертоха для нас — те ж, що у вас кутя. Готуємо її на православні свята. Очищає судини, дуже добра для зору, — каже ассирійка.

Столичний фестиваль національних кухонь раніше проводили скромніше, столи накривали у профтехучилищах. Цього року допомогла столична мерія. Відвідувачі з"їли всі страви за півтори години. Організатори кажуть, в Україні мешкають представники 134 національностей.

Зараз ви читаєте новину «Фестиваль національних страв відбувся у столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі