четвер, 24 квітня 2008 07:13

Євроколія обійдеться у 400 мільйонів євро

Залізничну колію європейського зразка планують збудувати до початку чемпіонату Європи із футболу 2012-го. Нова траса з"єднає польське місто Перемишль і Львів. У понеділок у Львові підписали декларацію про спільні українсько-польські дії щодо будівництва колії.

— Євроколія зменшить час поїздки з України до Польщі й навпаки, — запевняє віце-президент польського міста Вроцлав Мацей Блуй. — Поїзди рухатимуться зі швидкістю 160 кілометрів на годину.

Ширина колії на території колишнього СРСР становить 1520 мм. Натомість у Європі стандарт колії — 1435 мм. Тому вантажні та пасажирські поїзди, що курсували з Європи до України, повинні були простоювати кілька годин у Перемишлі. Там їм замінювали ходову частину.

Для проекту "євроколія" потрібно 400 млн євро.

— Щоб отримати таку суму, достатньо збудувати чотири гіпермаркети, — каже міський голова Львова Андрій Садовий, 39 років. — Один зведемо поблизу вокзалу, інший — перед аеропортом. Решту грошей шукатимемо через інвесторів. Полякам фінансово допомагає Європейський Союз.

Пізніше європейську колію продовжать до Чернівців, щоб з"єднати Польщу й Румунію.

Зараз ви читаєте новину «Євроколія обійдеться у 400 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі