вівторок, 06 серпня 2013 06:45

Євреї просять перенести хрест

До міської ради Умані на Черкащині звернулися представники єврейської громади Києва з проханням перенести православний хрест, який у червні встановили активісти ради громадських організацій. Побоюються, що через нього можуть виникнути конфлікти між місцевими та паломниками.

Споруду збудували й освятили біля заводу "Мегомметр" над ставом, неподалік якого хасиди проводять ритуальні обряди.

— Дозвіл на встановлення хреста можна брати лише в Бога, чиновники тут ні до чого. Між адекватними людьми він не може спровокувати конфліктів. У будь-якому разі ні прибирати, ні переносити його ми не будемо, — каже представник Ради громадських організацій Умані 49-річний Володимир Гончарук. Він виготовив хрест.

— Чому ставили біля ставка, незрозуміло. Він не є релігійним місцем для християн. На мою думку, ті, хто встановили хрест, мають його перенести і не провокувати міжрелігійних сутичок, — розказує секретар міської ради Аркадій Рибак, 61 рік.

Громадські активісти запевняють, що встановили хрест на території колишньої уманської фортеці.

— Ніхто з нас не виступатиме проти православної святині. Але я боюся, що хтось із приїжджих хасидів неправильно зрозуміє релігійний символ і спробує його знищити. Тоді можуть спалахнути конфлікти, — говорить представник благодійного фонду рабі Нахмана в Умані 30-річний Шимон Бускіла.

Паломники-хасиди щороку їдуть до Умані на святкування Рош а-Шана — іудейського Нового року біля могили праведника рабі Нахмана. За традицією, кожен із них бодай раз у житті має відвідати це поховання. Тут що не рік бувають близько 20 тис. вірян з усіх країн світу. Цьогоріч чекають на 25 тис.

Зараз ви читаєте новину «Євреї просять перенести хрест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі