четвер, 27 лютого 2020 00:03

Евакуйованих стережуть 70 поліцейських

— Люди в нас гостєприімні. А получилося, наче ми дикуни й обіз'яни. Обідно, — поправляє хутрову шапку 69-річний Іван Антонович із Нових Санжар на Полтавщині. Недільним ранком під'їжджає блакитним "Москвичем" до місцевого ринку.

Говорить про евакуацію громадян із китайського міста Ухань. Там — епіцентр спалаху коронавірусу Covid-19. Увечері 20 лютого 45 українців та 27 іноземців сімома автобусами привезли в селище. З ними також члени екіпажу літака та супроводу. Розмістили в номери медичного центру Національної гвардії України "Нові Санжари". Обсервація триватиме 14 діб.

В Ухані кожного оглянули китайські медики. Симптомів коронавірусу не виявили.

Місцеві з вечора 19 лютого заблокували в'їзди до Нових Санжар та палили шини, аби не пустити евакуйованих. Коли наблизилися автобуси, почали жбурляти каміння. Побили скло. У поліції припускають — були провокатори. Відтісняти протестувальників приїхали кількасот поліцейських і нацгвардійці. Пригнали БТР та броньовані автомобілі "Козак". У сутичках постраждали десятеро людей. З них дев'ятеро поліцейських.

— Мої син і невістка в Китай на заробітки їздять, — говорить чоловік. — Хіба в мене піднялася б рука на тих людей в автобусі? Але ж куди їх везли: санаторій непідготовлений. Стоїть у центрі селища. Під його вікнами — будинки. В одному з них я з жінкою мешкаю. Та й ніхто нам не об'яснив, хворі ті люди чи ні. Ясно, що всі злякалися. Нікому раніше строку умирати не хочеться.

Із закупками підходить дружина Івана Антоновича — 68-річна Антоніна Маланенко. Тримає пакет із написом англійською "Сила котів".

— На базар у неділю їхали не стільки скупитися, як із людьми побалакать. Знайомих зустріти. А цими вихідними щось зовсім пусто, — каже Антоніна Гаврилівна. Вітер куйовдить її біляве волосся, що виглядає з-під берета. — Санжарівців різними словами оскорбляли — і люди, і депутати. Але ж ніхто не позвав евакуйованих до себе. Зараз вони виходять на відкриті балкони, курять. По телевізору тільки й показують: маски, захисні "скафандри", бокси. Влада запевняє, що тих людей перевіряли і вони не заражені. Але хіба тій владі є віра?

Нові Санжари — за 35 км від Полтави. Тут 8179 жителів. Є два дитсадки, школа, клуб, кінотеатр, церкви, районна лікарня. Діє санаторій-профілакторій, пансіонат, дитячі оздоровчі табори.

Селище патрулюють поліцейські. Їхні машини — мікроавтобуси, легкові — можна побачити на кожній вулиці. Найбільше — біля заїзду до медцентру.

— Поліцейських багато нагнали. Постійно кофе беруть. Бо дощ, холодно. Сьогодні до другої дня стакани великі скінчилися, — каже продавчиня кав'ярні в центрі. Поправляє окуляри. Брови густо наведені темно-коричневим кольором.

У центрі селища працюють п'ять аптек. У більшості з них працівники у медичних масках.

— Маски щодня підвозять, — говорить фармацевт 35-річна Наталія. Прізвища не називає. — Їх по 400 штук за день продаємо. Раніше — вшестеро менше. І на противірусні попит.

У неділю, 23 лютого, у Санжарах плюс три градуси. Вітряно і дощить. На вулицях людей небагато. У продуктових магазинах ажіотажу немає. Полиці заповнені товарами.

— Купляють продукти, як обично. Нічим не запасалися, — каже Ганна, касирка одного із супермаркетів.

У магазині непродовольчих товарів стали популярні побутові антисептики.

— Все розгребли. Були спреї для рук. Коли люди узнали, що до нас везуть на карантін із Китаю, за день розкупили. Осталися маленькі бутилочки з гелевим антисептиком за 17 гривень, — продавщиця швидко відраховує решту покупцеві.

— Люди бояться заразитись. Два дня був дефіцит медичних масок. Але вчора завезли. А от дезінфектора з бризкалкою ніде нема, — каже жінка з довгим кучерявим волоссям, ховає решту в гаманець.

В аптеці через дорогу теж тільки гелеві антисептики для рук. За маленький просять 41 грн, вдвічі більший 50-грамовий флакон коштує 80 грн.

До медичного центру Нацгвардії можна дістатися асфальтованою дорогою чи підвісним мостом через річку Ворсклу. Там оздоровлюються учасники АТО, люди з інвалідністю, за соціальними путівками.

— Взимку мало людей у санаторії — до десяти було. 19 лютого ввечері всім повернули кошти і відправили додому. Без пояснень. Працівників перевели в клуб навпроти. В одній із кімнат розгорнули медпункт. Туди можуть звертатися поліцейські та нацгвардійці, — розповідає працівниця медцентру. Ім'я просить не вказувати. — Cанжари — курортне містечко. Аби після цієї історії люди не перестали до нас їздити.

Територію медичного центру від вулиці відділяє бетонний паркан — дорослій людині по груди. За ним кілька будівель. Найвища — п'ятиповерхівка. Тут розмістили евакуйованих. На вікнах жалюзі.

Ворота санаторію зачинені. Біля них чергують троє нацгвардійців у медичних масках. Люди в захисних костюмах із розпилювачів обробляють сходи корпусу. Неподалік напнута ятка обласної організації Червоного Хреста. Там пригощають гарячим чаєм, кавою, печивом.

— У лікарні з понеділка організували кабінети психологічної допомоги. Проводять роз'яснювальну роботу, роздають інформаційні бюлетені про коронавірус, — каже 37-річна Яна Білокінь, координатор товариства Червоного Хреста в Санжарах, головна медична сестра у Новосанжарській райлікарні.

Один із жителів провулку, яким під'їжджали до медцентру автобуси з евакуйованими, посипав вулицю кухонною сіллю.

Пояснив: біля його двору розбилося та висипалося скло з автобуса. Скалки зібрав, а на землю розсипав пачку солі, щоб "знезаразити".

— Нацполіцію і Нацгвардію в Нових Санжарах 20 лютого задіяли для розблокування дороги, — пояснює 40-річний Ігор Бабич, начальник Управління превентивної діяльності Нацполіції. — На період обсервації у Санжарах цілодобово чергують 70 поліцейських.

— Эта ситуация — следствие того, что с населением не говорили. Они слышали по телевизору страшные истории о китайском вирусе, от которого массово умирают люди. А потом сообщают, что оттуда привезут эвакуированных, — розповідає Олег Бражник, 42 роки. Закурює "Вінстон". У Нові Санжари приїхав на вихідні до рідних. — Ще й мелькнуло, що будуть серед них іноземці. Далі спрацювало сарафанне радіо. Мовляв, ніхто тих людей не захотів приймати, то везуть до нас. Підлили масла у вогонь і протести на Львівщині та Тернопільщині (медзаклади цих областей називали ймовірними місцями для обсервації евакуйованих. — ГПУ). Якщо люди мітингують — значить, є чого боятися. Чиновники мали все пояснити. Було ж ясно, яку очікувати реакцію. А зараз клюють місцевих, що зганьбились на весь світ. Але хто в тому винен?

— Напередодні у вайбері з'явилася група. Хто її створював, не знаю, — говорить учасник протестів Сергій. Він у картатій куртці, з яскравим наплічником. — Розсилали повідомлення від людей без фото й імені, що треба протестувати. Більшість ішли не проти евакуйованих, а від нерозуміння, що відбувається.

Після обіду приїхали Аваков, Гончарук, але не вийшли до людей. Щось казали біля адміністрації на камеру. Це ще більше дратувало. Під вечір підтягнулися п'яні. Почали кричати, жбурлятися камінням. Цікаво, де його взяли? Бо скрізь асфальт. Це — дурість. Але звинуватили всіх санжарівців.

24 протестувальники, які блокували дороги та влаштовували сутички з поліцейськими, затримали 19–20 лютого в селищі Нові Санжари на Полтавщині. 23 із них за кілька годин відпустили. Всі — місцеві. Два місяці нічного домашнього арешту отримав Володимир Сіренко, який намагався наїхати машиною на нацгвардійців. За кілька днів оголосили підозру ще чотирьом особам за причетність до сутичок у селищі. П'ятого – розшукують.

400 дітей не пустили батьки до школи в Нових Санжарах на Полтавщині 21 лютого. Напередодні до селища привезли евакуйованих із китайського Уханя людей. У школі організували батьківську конференцію за участю обласних медичних фахівців. Наступного дня до школи не прийшли 102 учні. Ще 139 мають довідки про хворобу на ГРВІ. Про це розповів директор Новосанжарської середньої школи 72-річний Микола Решетило.

На кордонах вимірюють температуру

Україна посилила заходи безпеки на кордонах у зв'язку зі спалахом коронавірусу в Італії. З 25 лютого в аеропортах "Бориспіль" і "Київ" працює санітарно-карантинний пункт. Черговий лікар-епідеміолог безконтактним приладом вимірює температуру пасажирам з Італії.

Таку ж перевірку запровадили на пункті пропуску "Тиса" на Закарпатті. Це найбільший пункт в'їзду з Італії. Щотижня через нього проходять майже 500 мікроавтобусів. Температурний контроль триватиме щонайменше два тижні.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про перевірку всіх, хто в'їжджатиме з країн, де зафіксовані випадки коронавірусної інфекції. Також — на лінії розмежування з Кримом і непідконтрольними Україні районами Донецької й Луганської областей.

— При кожному пункті пропуску є ізолятор. Там при підозрі на хворобу людина очікуватиме приїзду бригади швидкої допомоги. Потім в інфекційній лікарні візьмуть зразки й передадуть у вірусологічну лабораторію. Та за 5 годин спростує або підтвердить інфекцію, — розповідає 39-річний Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров'я України.

Італія — третя в світі за кількістю заражених коронавірусом після Китаю й Південної Кореї. На 26 лютого виявили 322 випадки. У світі зареєстрували 81 005 лабораторно підтверджених випадків Covid-19. 2762 людей померли. Одужали 30 109 осіб.

Цього тижня Україні отримала 30 наборів для тестування на коронавірус. Їх вистачить для обстеження понад 950 осіб. В Україні поки що не зафіксували жодного випадку Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Евакуйованих стережуть 70 поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі