понеділок, 07 травня 2007 07:03

Етнофестиваль у Космачі хочуть зробити щорічним

Два дні в селі Космач Івано-Франківської області тривав фестиваль "ЕтноЕволюція". Для відвідувачів проводили майстер-класи з гончарства, вишивки. Вчили також робити ляльки-мотанки та розказували про старовинні народні інструменти.

По обіді починали свої виступи музичні гурти. Серед них були "Оркестр Янки Козир", "Бурдон", "Очеретяний кіт", "ДахаБраха".

Увечері демонстрували українське кіно. Показували "Тіні забутих предків", "Ойру".

Під час "ЕтноЕволюції" відбувся Третій Всесвітній з"їзд писанкарів. У ньому взяли участь навіть писанкарі з Канади.

Однак показати свої наробки багато хто не зміг через погану організацію. Ледь не в останню мить з"їзд перенесли з першого дня фестивалю на другий. Хто взяв квитки додому наперед, поїхали, так і не представивши своїх виробів.

Серед організаторів дійства були студентський туристичний клуб "Скіфи", столичний музей Івана Гончара, сільська рада села Космача. Вони у свою чергу жалілися на місцевих жителів та відвідувачів. Останні не хотіли реєструватися, а перші приймати гостей.

— Участь у всіх майстер-класах коштувала 25 гривень, для студентів — 10, — розповідає співорганізатор заходу Наталя Лещенко, 21 рік. — Більшість не стали купувати квитки. Кілька гуртів повиганяли з хат, мовляв, їм не оплатили проживання. Ми домовлялися з господарями по 15 гривень за добу, а коли приїхали музиканти, то їм накрутили по 40.

Назв гуртів Лещенко не називає. Сільський голова Дмитро Погожук розповідає, що просив у райради виділити кошти на проведення свята. Проте отримав відмову.

— Наше село — найбільше в Європі – сто квадратних кілометрів, але немає інфраструктури. І ніхто не хоче допомагати, — каже він. — А фестиваль посприяє. От приїхала жіночка із Дніпропетровська й пропонує облаштувати дороги.

У Космачі живе 8 тис. осіб. Працює вісім шкіл, лікарня та пологовий будинок. Травневий фестиваль тут планують зробити щорічним.

Зараз ви читаєте новину «Етнофестиваль у Космачі хочуть зробити щорічним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі