четвер, 15 березня 2007 18:10

Двох скажених лисиць застрелили на ринку

У  центрі міста Ізяслав Хмельницької області на ринку застрелили двох лисиць. Вони намагалися вкрасти курей. Після експертизи ветеринари виявили у крові тварин вірус сказу.

— У районі оголосили карантин. Це найсвіжіший випадок. А взагалі під карантином у нас знаходиться вже півобласті, — каже Василь Кочупінда, 55 років, із обласної ради Українського товариства мисливців і рибалок.

Основними носіями інфекції на Хмельниччині є червоні лисиці. Торік у листопаді їх було 7 тис. Із них 4 тис. відстріляли. Цього року вже застрелили п"ятсот.

— На тисячу гектарів угідь має бути одна лисиця. Для Хмельниччини вистачить дві тисячі тварин. А у нас їх зараз близько п"яти тисяч, — розповідає Кочупінда. — Майже половина хворі на сказ.

Чоловік пояснює, що спалахи хвороби виникають здебільшого навесні. Тоді тварини контактують між собою найчастіше. Окрім Хмельниччини сплеск хвороби виявили у Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій та Луганській областях.

Сказ може передаватися людині. Вірус вражає центральну нервову систему. Урятувати потерпілого може введення вакцини й імуноглобуліну в перші години після укусу зараженої тварини. За даними Міністерства охорони здоров"я, щороку по лікування від сказу звертається більше 100 тис. людей.

Цього року від хвороби померли 53-річний Сергій Мельник та 5-річна дитина. Чоловік жив у селі Понятівка Білозерського району Херсонської області. Припускають, що його вкусила інфікована лисиця. До лікарів Мельник звернувся із запізненням, через кілька днів.

Серед домашніх тварин сказ найчастіше підхоплюють собаки та коти. За законодавством, ветеринари обов"язково повинні проводити їм безкоштовну вакцинацію.

Зараз ви читаєте новину «Двох скажених лисиць застрелили на ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі