субота, 19 січня 2008 07:13

Двірників замінила машина-пилосос

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Такої модифікації машини-пилососа, запевняють у ”Коменерго”, більше немає в Україні
Такої модифікації машини-пилососа, запевняють у ”Коменерго”, більше немає в Україні

У Ленінському районі Харкова сміття відтепер прибирає єдина в Україні багатофункціональна прибиральна машина-пилосос. Техніку італійсько-німецького виробництва придбала фірма "Коменерго-Харків".

Під час експерименту новинка замінила собою ЖЕКи. Вона вивозить сміття, займається прибиранням, дрібним ремонтом і благоустроєм.

— Одна така машина замінює відразу два десятки двірників. Прибирає швидко і якісно. Двокілометрову вулицю робить бездоганно чистою буквально за годину, — каже головний інженер "Коменерго-Харків" Ігор Королькевич. — За допомогою спеціальних "лап", які висуваються вбік, вигрібає сміття з-під бордюрів. А якщо треба, то дістає й на тротуарі.

Прибирач обладнаний механікою та комп"ютерною системою. Дрібне сміття і скляні пляшки втягує потужний пилосос. Однак працює техніка тихо.

— Усередині — бункер місткістю 4,5 кубометри. Туди затягується увесь бруд, навіть сміття з невеликих баків. Для цього пристосоване спеціальне ручне сопло пилососа, — пояснює Королькевич.

Машина-пилосос не може прибирати сніг, бо всередині він перетвориться на "кашу", яка може замерзнути й вивести механізми з ладу.

Попри значний розмір, прибирач розвертається майже на місці. Керувати ним просто, кажуть двірники. Щоправда, за кермо поки що сідають найдосвідченіші водії.

— Я навчився управляти нею всього за кілька годин. Та що казати, після наших вантажівок — це не машина, а саме задоволення, — розповідає водій Ігор Пилипенко. — Єдине — з нею треба лагідно, а не так, як ми всі звикли: там стукнув, там грюкнув.

Такої модифікації машини-пилососа, запевняють у "Коменерго", більше немає в Україні.

— До нас навіть москвичі приїжджають, досвід переймати, — веде далі Королькевич.

Утім, за його словами, двірників без роботи новий прибирач не залишить. Пилосос безпорадний перед харківськими ямами на дорогах. Сміття на таких ділянках треба вигрібати вручну за допомогою мітли.

Зараз ви читаєте новину «Двірників замінила машина-пилосос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі